Новини

Областният управител Здравко Димитров се срещна с академик Ли Ихай от Китай

Oбластният управител Здравко Димитров се срещна с академик Ли Ихай, директор на Центъра за изследвания на сътрудничеството на Китай със Централно-източно-европейските страни (ЦИЕ) към шанхайската академия за социални науки (ШАСН) и директор на отдел “Комуникации” към ШАСН.

Академик Ли Ихай е в България по покана на г-жа Ирина Белева, която бе генерален консул в Шанхай в периода 2011-2015 г. и Кръстьо Белев, представител на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие (БКАБР) в Пекин.

Целта на посещението на академик Ли Ихай е да се запознае със възможностите за развитие на сътрудничеството между Китай и България по “Новия път на коприната”  или т..н. инициатива на Си Дзинпин – “Един пояс, един път”.

Oбластният управител представи предимствата за инвестиции в града на тепетата. Област Пловдив e индустриалната столица на България, привлякла най-много европейски инвестиции и една китайска инвестиция и успешно може да стане врата за китайските стоки към Европа. Пловдив е най- древния европейски град.

Академик Ли пристига от Италия, където преди дни е подписал Меморандум за сътрудничество с Университета Торино за създаване на съвместна научноизследователска програма по въпросите на превенцията на глобалната престъпност и управлението на кризисни ситуации. Toй подчерта, че посещава Пловдив за втори път и има прекрасни впечатления от форума “Инвестирай в България”, чийто гост е бил през 2012 г. Според него с географското си положение между Европа и Азия, България може да се превърне в модел и обединител на Балканите в рамките на сътрудничеството на Китай със 16-те ЦИЕ страни (16+1) и да инжектира нова жизненост в инициативата “Един пояс, един път” така, че сътрудничеството да е взаимно изгодно .

Г-жа Белева напомни, че по време на официалното посещение на премиера Борисов в Китай през ноември 2015 г. България подписа Меморандум за присъединяване към важните глобални инфраструктурни проекти на китайската инициатива “Един пояс, един път”, която трябва да свърже Китай с Европа по новия път на коприната. Инициативата е предложена за първи път през септември 2013 г. по време на официалната среща в Астана между Си Дзинпин и президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев. Това ще открие нови възможности за град Пловдив в сферата на търговията, икономиката, културата, образованието с Китай.

Г-н Белев заяви, че Шанхайската академия за социални науки е известен мозъчен тръст на Китай и е бил домакин на успешен инвестиционен форум по време на държавното посещение на Президента през 2014 г.  

Програмата на академик Ли включва и среща с ректора на Пловдивския университет и лекция пред студенти и преподаватели по политически науки.

Академик Ли подчерта, че както след официалното посещение на Здравко Димитров в Шанхай, така и c дългогодишната подкрепа на ентусиазирани хора като Белеви, все повече китайци знаят, че Пловдив е избран за Европейска столица на културата‘2019. А традиционното приятелско сътрудничество между България и Китай, взаимното доверие и подкрепа в международните отношения, са добри предпоставки да се задълбочи икономическото сътрудничество с Пловдив по “Новия път на коприната”.  В тази връзка той отправи покана към областния управител съвместно да се разработят проекти в сферата на културата, образованието и информационните технологии.

 

Последна редакция на 16 август, 2016 в 20:59

Skip to content https://www.livechatalternative.com/