Акцент, Новини

Ангел Стоев: Пловдивска област дава един добър пример как трябва да се развива икономиката на България

„Пловдивска област дава един добър пример как трябва да се развива икономиката на България“, посочи областният управител Ангел Стоев пред участниците в конференцията на БТА „Български гласове за Европа“ по темата „Икономика, по-силна икономика“, която се организира в Пловдив в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа. Ето какво каза той в словото си:

„Уважаеми г-н Димитров, кмет на Община Пловдив, уважаеми г-н Вълчев, Генерален директор на БТА, уважаеми Дами и Господа, след малко ще започне дискусия за това каква Европа искаме през 2050 година. Отговорът от икономическа гледна точка не е сложен. Ние искаме такава Европа, която да бъде достоен партньор и конкурент на икономическите гиганти САЩ и Китай. Да не забравяме, че има и други държави, които имат бурно икономическо развитие – Индия, държавите от Южна Америка.

Голямата задача на българската икономика е да се развива по такъв начин, че да не се отваря повече ножицата в икономическото развитие на европейските държави. За съжаление ние сме в долната, ниската част, на скалата на развитите в икономическо отношение европейски държави. Ние трябва да работим така, че да имаме икономика с висока принадена стойност и в същото време това да бъде една зелена икономика, защото трябва да опазим и България, и Европа, и планетата за бъдещите поколения.

От тази гледна точка считам, че Пловдивска област дава един добър пример как трябва да се развива икономиката на България. Посочвам добрата практика на „Тракия икономическа зона“ (ТИЗ) и нейните индустриални паркове. Неслучайно град Пловдив вече се обединява със съседните общини в един икономически конгломерат. Но има и нещо друго. В моите обиколки в други общини на Пловдивска област, видях че не само близките общини до Пловдив, но и по-далечните искат да се включат в проектите на ТИЗ. Аз призовавам ръководството на ТИЗ да обърне внимание на исканията на тези общини, обаче да се отнася внимателно, защото е възможно общините да използват добрия имидж на икономическата зона, а да не дадат своя принос.

Ще посоча нещо, което е иновативно. ТИЗ набляга не само на инфраструктурата като пътища, добро електро и водоснабдяване, но вече обръща внимание и на т. нар. социална инфраструктура. Открит е първият медицински център, работи се по строителството на работническо общежитие, за откриването на детска градина. Това са неща, които ги няма никъде в България, а те правят зоната привлекателна и за чужди, и за български инвеститори.

Нека да продължим в същия дух и Пловдив да дава не тези 7,6% от БВП, а доста повече. На нашата територия живее 10% от населението на България и аз мисля, че трябва да даваме поне 10-12% от БВП на страната. Имаме тези дадености. Успех!“

Приветствия към участниците във форума поднесоха кметът на Пловдив Здравко Димитров, евродепутатите Ева Майдел, Илхан Кючюк, Ангел Джамбазки. В конференцията взеха участие Стефан Стоянов, зам.-кмет на Община Пловдив, Катя Стайкова, изпълнителен директор на Клъстер „Тракия Икономическа зона“, Александър Стайков, изпълнителен директор на Сдружение „Бизнесът за Пловдив“, проф. Христина Янчева, ректор на Аграрен университет Пловдив, г-жа Людмила Ганчева, директор на ПГХТТ Пловдив Красимир Кумчев, бизнесмен и Национален консултант в област Земеделие, Милена Кадиева, председател на Фондация „Джендър алтернативи“.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/