Акцент, Новини

Строителството на Градската железница на Пловдив ще стартира през 2025 г.

Предстои да бъдат избрани проектанти на участъка от Централна жп гара до гара Филипово и на връзката на жп гара Крумово с Летище „Пловдив“

Строителството на градската железница на Пловдив ще стартира до края 2025 г. в участъка от Централна гара до жп гара Филипово. В момента се изготвя техническата документация и предстои да бъде възложено проектиране. Това стана ясно на поредната работна среща за напредъка на проекта, която се проведе под председателството на областния управител на област Пловдив Ангел Стоев с участието на представители на общините Пловдив, Асеновград, „Марица“, „Родопи“ и Куклен, ръководителя на проекта от страна на НКЖИ инж. Иван Бакалски и представители на Сдружение „Бизнесът за Пловдив“.  В първият етап е предвидено изграждането на вътрешния ринг на Градската железница в и около Пловдив, а вторият  – външният ринг, който ще включи и индустриалните зони край областния град.

Строителството на градската железница е включено в обхвата на мегапроекта – „Развитие на железопътен възел Пловдив, Фаза 2“, част в Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г. Той  е на обща стойност 198 млн. лв. и се изпълнява от Национална компания „Железопътна инфраструктура“.  В рамките на проекта ще бъдат изградени нови железопътни и пътни надлези/подлези, както и нови спирки с пресичане на две нива. Това ще осигури безконфликтното пресичане на бул. „Копривщица“ с три други булеварда – „Пещерско шосе“, „Свобода“ и „Шести септември“.

„Успоредно с повдигането на линията на бул. „Копривщица“ между гара „Филипово“ и Централна жп гара, ще бъдат построени и три спирки от градската железница. Първата ще бъде на Пещерско шосе (срещу магазин Кауфланд), следващата е на бул. „Шести септември“ и третата е на бул. „България“ в района на Окръжна болница“, съобщи Ангел Стоев.

„Подготвя се и документацията за избор на проектант за изпълнение на връзка между жп гара Крумово и Летище „Пловдив“, който е отделен проект и също е включен в Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г.“, допълни инж. Бакалски.

Ангел Стоев заяви, че Областна администрация Пловдив ще продължи да координира комуникацията между институциите и местната власт, за да се ускорят процедурите по подготовка и реализация на проекта. През месец май  всяка община ще проведе директни срещи с НКЖИ, за да обсъди конкретни детайли, свързани с осъществяването му. Следващата съвместна среща е предвидена за средата на месец юни.

Местната власт на работната среща беше представена от кмета на община „Родопи“ Павел Михайлов, кмета на Община Куклен Мария Белчева, от зам.-кмета  на Община Пловдив Тодор Чонов, зам.-кмета на Община Асеновград Стоян Димитров. В работната група се включи и изпълнителният директор на СНЦ „Бизнесът за Пловдив“ Александър Стайков.

Припомняме ви, по трасето на градската железница на този етап се предвиждат следните спирки:

  1. Жп гара Асеновград;
  2. Маврудово, Крумово (с връзка към летище Пловдив);
  3. Югоизточна индустриална зона Пловдив (в района на бившия завод „Пишещи машини“);
  4. Централна жп гара Пловдив;
  5. Пещерско шосе (срещу на магазин Кауфланд);
  6. бул. „Шести септември“ (кръстовището с бул. „Копривщица“);
  7. Бул. „България“ (Окръжна болница);
  8. жп гара Филипово;
  9. Войводиново (индустриална зона) ;
  10. Скутаре (индустриална зона) ;
  11. Радиново;
  12. Бенковски;
  13. Индустриална зона Пловдив – Север към с. Труд с връзка през ЖП гара Филипово;
  14. Спирка “Тракия“ (бивша жп гара).

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/