Акцент, Новини, Обръщения

„Хайдутин, революционер, държавник.“

Пловдив чества 168 години от рождението на Стефан Стамболов

Хайдутин, революционер, държавник. Стефан Стамболов е пример за политик отвъд българския хоризонт, отвъд балкански хоризонт. Стамболов комбинира по уникален начин у себе си смелостта, мечтите и непоколебимостта. Той го прави по начин, по който във всяко свое дело успява да отстоява, понякога до краен предел, идеала за достойно място на българския народ сред свободните европейски народи.“

Това каза в словото си по време на официалното честване на 168-ата годишнина от рождението на Стефан Стамболов областният управител на Пловдив област Йордан Иванов.По думите му, общоприето схващане е тогава, когато оценяваме делото на един политик, да гледаме състоянието на държавата, когато той я е поел, и в края на политическия му път. Когато Стамболов начева борбите за народно дело, българите все още са били под османска власт. 20 години по-късно Стамболов оставя след себе си една свободна държава с нова икономика, с нов устрем и най-вече с народна гордост, каза още Йордан Иванов. „Стамболов е политик, който поставя националния интерес на първо място и залага кожата си, не се крие зад малки или големи имперски амбиции, не се крие зад чиновници“, допълни областният управител в речта си. И цитира думи на самия Стамболов: “И за опашката на дявола ще се хвана, ако трябва, но ще измъкна България”.

А днес – време трудно, време преходно, колко истински се нуждаем от това да не се крием, а да залагаме собствената си кожа в обществените дела. Нека този площад и този паметник да ни връщат винаги към величието на делото на Стамболов за градеж, обновление и смислено използване на властта, дадена от хората.“ , завърши Иванов.

 В тържественото честване на едноименния площад пред Община Пловдив взеха участие военният духов оркестър, представителен взвод, венценосци и представители на комитет „Родолюбие“, а водещ на церемонията бе актьорът от Драматичен театър Пловдив Стефан Попов. На церемонията по случай годишнината от рождението на „хайдутина, революционер и държавник“ Стамболов присъстваха кметът на Пловдив Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет инж. Алексавдър Държиков, народните представители Венцислава Любенова и Николай Ангов, Лъчезар Бакърджиев – заместник областен управител на област Пловдив, заместник кметовете Пламен Панов и Тодор Чонов, кметове на райони в Пловдив, общински съветници, представители на общинската администрация, политически партии, обществени организации, медии и десетки граждани.

Пълния текст на словото на областния управител:

Уважаеми г-н кмет на град Пловдив,

Уважаеми г-н председател на Общински съвет – Пловдив,

Уважаеми г-н командир на съвместното командване на специалните операции, 

Уважаеми господа районни кметове, 

Уважаеми дами и господа народни представители, общински съветници, 

Уважаеми жители и гости на Пловдив, 

Стефан Стамболов комбинира по уникален начин у себе си смелостта, мечтите и непоколебимостта. Той го прави по начин, по който във всяко свое дело успява да отстоява, понякога до краен предел, битката за достойно място на българския народ сред свободните европейски народи. 

Общоприето схващане е тогава, когато оценяваме делото на един политик, да гледаме състоянието на държавата, когато той я е поел, и в края на политическия му път. Когато Стамболов начева борбите за народно дело, българите все още са били под османска власт.

Но са имали надежда, дами и господа, надежда за независима и свободна България.

20 години по-късно, дори и неизвоювали докрай своята независимост, оставя една свободна държава с нова икономика, с нов устрем и най-вече с народна гордост – след Съединението, след Сливница и Пирот, България е била по-добра. 

Често пъти децата питат: Защо е толкова важен Стамболов? Защо той заема толкова знаково място в българската история? И тук има два отговора. Първият отговор е прозаичен. Той дори е надмогнал съвременниците по онова време Радославов, Стоилов, Каравелов. Аз, дами и господа, харесвам повече сложния отговор. Сложният отговор е, че след Съединението, след гръмовните успехи на Съединението, ние сме били изправени пред съдбовно тежка ситуация. Княз Александър I е бил принуден да абдикира, а международната система на дипломацията не е била в наша полза. Ние практически сме се намирали в състояние на предокупация. От една страна в Русия са ни разглеждали като своя собственост, а от друга страна Берлин, Париж, Виена, са нямали доверие на България поради този факт.

Това е съдбовният момент, когато Стефан Стамболов се намесва, избран е нов български княз. Той поема кормилото на държавата с нов устрем, за което съдим и по думите му:

И за опашката на дявола ще се хвана, ако трябва, но ще измъкна България”. 

Хайдутин, революционер, държавник. 

Стефан Стамболов е пример отвъд българския хоризонт. Той е пример отвъд балканския хоризонт. Той е пример за това как можеш да вземеш една малка, провинциална Османска империя и да я превърнеш в модерна държава. Затова как можеш да обновиш и да вдъхнеш живот на стотици обществени и публични сгради. За това как можеш да построиш хиляди километри пътища за 7 години. Но, дами и господа, това е възможно, защото за Стамболов националният интерес не е бил ефимерно понятие. Нещо повече – той е политик, който е поставял националния интерес на първо място в своите дела, без да се крие зад малки, без да се крие зад големи, той е залагал собствената си кожа, без да се крие зад малки и големи имперски амбиции, без да се крие зад чиновници. 

А днес – време трудно, време преходно, колко истински се нуждаем от това да не се крием, а да залагаме собствената си кожа в обществените дела. И когато говорим за днес и за завета на Стамболов, трябва да си кажем, че той ни е оставил нещо много важно. Да не се боим да разчистваме, да не се боим да изхвърляме тогава, когато някой вреди на обществените дела. Да не се боим да изхвърляме, когато някой вреди на бюджета, вреди на националния интерес, вреди на общото благо. И ако преди повече от 100 години са нямали модерна конституционна уредба, то днес имаме върховенство на правото. Власт на закона над личния интерес. Върховенство на правото над партийния интерес, върховенство на закона над слугинажа, дребнотемието и кражбите. 

Защото, дами и господа, тогава, когато въвеждаме законност във всяко едно обществено дело, именно тогава властта служи на хората. 

Хайдутин, революционер, държавник. 

Този площад и този паметник да ни връщат винаги към величието на делото на Стамболов за градеж, обновление и смислено използване на властта, дадена от хората.  Благодаря ви!

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/