Новини

Областният управител Здравко Димитров посрещна Вице-губернатор на Санкт Петербург Сергей Николаевич Мовчан

Областният управител Здравко Димитров посрещна Вице-губернатор на Санкт Петербург Сергей Николаевич Мовчан и Началника на кабинета Александър Дмитриевич Назаров. На срещата присъстваха зам.-областните управители Ангел Рангелов и Владимир Петров, и главният секретар на Областна администрация Пловдив Борислав Димов.

Делегацията посещава за втора поредна година Пловдив, за да присъства на празниците по повод Националния празник на страната 3-ти март. Здравко  Димитров изрази увереност, че срещите между тях дават нов тласък на двустранните партньорски взаимоотношения. „Когато два народа са толкова близки, колкото нашите, те трябва за заложат на двустранните връзки най-вече в културата и образованието, а след това да развиват туризма и бизнеса“, заяви Здравко Димитров. Той добави, че сред най-важните приоритети е партньорството, което вече е поставено след срещата на ректорите на пловдивските университети, които с неговата подкрепа през миналата година посетиха Санкт Петербург и договориха обмен на студенти.

Вице-губернаторът Сергей Мовчан от своя страна благодари за топлото посрещане и гостоприемството и подари на областния управител изключително ценен подарък – факсимиле на вестник „Марица“ от 1883 година, в което се съобщава за коронацията на Руския император Александър III и Мария Теодоровна. Оригиналното издание се намира в градския архив на Санкт Петербург.

Областният управител и г-н Мовчан обсъдиха и следващите стъпки, които трябва да бъдат предприети за засилване на партньорските взаимоотношения между двата гради и си размениха подаръци.

Днес посещението на гостите от Санкт Петербург продължава със среща с кмета на града Иван Тотев, посещение на Вила Юстина в село Устина и среща с представители на ЗММ „Казанлък“.

Утре гостите ще имат среща с Негово високопреосвещенство Митрополит Николай и ще  присъстват на службата в памет на загиналите руски и български войни в Катедрален храм Света Богородица. Те ще поднесат почитта си към загиналите за националната ни свобода, ще отдадат чест пред Паметника на руските освободители и ще положат венци и цветя на Альоша. Делегацията и българските домакини ще присъстват и на панихидата, отслужена от Митрополит Николай пред Паметника на загиналите опълченци на Централни гробища, а вечерта на 3-ти март ще присъстват на тържествената заря-проверка на площад Централен пред Гарнизонния военен клуб. На 4-ти март г-н Мовчан и Назаров ще се срещнат в София с Извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация Анатолий Макаров.

[contentblock id=5 img=gcb.png]

Галерия

Последна редакция на 08 март, 2017 в 13:09

Skip to content https://www.livechatalternative.com/