Акцент, Новини

Областният управител и народните представители от Пловдив с общи приоритети: Околовръстен път на Пловдив и старт на проекта „Въча“

Йордан Иванов свиква Съвет по сигурността, обявява постоянен щаб за помощ за украинските бежанци

Предстоящо заседание на Съвет по сигурността в областната администрация за свикване на постоянно действащ щаб в помощ на бежанците от войната в Украйна и приоритетните инфраструктурни проекти за Пловдив и областта обсъдиха днес на съвместна среща областният управител на Пловдив област Йордан Иванов, неговите заместници и народните представители от града и областта.

Околовръстният път на Пловдив да бъде завършен изцяло в рамките на един управленски мандат и пътят да е с две платна на движение – това е една от целите, около която се обединиха народните представители от региона и ръководството на Областната администрация, съобщи домакинът и инициатор на първата от бъдещите регулярни срещи в този формат – областният управител Йордан Иванов.

“Недопустимо е областта, която представлява 10 процента от населението на страната, да има проект за Околовръстен път с едно платно с две ленти за движение”, допълни Иванов.

От думите му на последващи въпроси по темата стана ясно, че в рамките на тази година приоритет е изграждане на отсечката от Околовръстния път, за която има проект и обявена обществена поръчка – Югоизточният обход.

Предстои да се разбере защо има забавяне в реализацията на отсечката и отварянето на постъпилите оферти. С пълна проверка по въпроса се ангажира депутатът от “Има такъв народ” Тошко Йорданов, тъй като от квотата на партията е министърът на регионалното развитие и вицепремиер Гроздан Караджов. Под шапката на МРРБ е “Агенция инфраструктура”, към която трябва да бъдат отправени въпросите. Йорданов добави, че му трябва малко време – в рамките на 1-2 седмици, за да се направи пълна проверка в министерствата на свършеното или несвършеното дотук и да предостави тази информация.

Дани Каназирева от ГЕРБ-СДС също постави акцент върху важността на бързия строеж на Околовръстния път, като настоя, че е нужно проектиране на незапочните отсечки, тъй като след това предстоят още дълги и тежки процедури – като се започне от отчуждаване на терени от страна на МРРБ. По думите й риск за Югоизточния обход при повишаващите се цени на стоителните материали и голямото забавяне на отваряне на подадените оферти е дали процедурата по избор на изпълнител ще приключи с подписване на договор на предварително обявената цена за дейността.

Областният управител и депутатите посочиха като приоритетни и пътищата Асеновград – Първомай и Асеновград – Садово, като и за тях предстои проверка какво е направено до момента и кой носи отговорност за забавянето.

Втората обща цел, набелязана днес, е поставянето на проекта “Въча” като абсолютен приоритет, съобщи още областният управител. Реализацията му би осигурила чиста питейна вода за близо 15% от населението на страната в областите Пловдив и Хасково, припомни той. Ще се работи по оценка на предпроектното проучване, стартиране на проектиране и след това включване в Плана за възстановяване на ЕС – за да може финансирането на проекта да бъде осигурено чрез този механизъм, стана ясно от думите на Иванов.

Отново Тошко Йорданов се ангажира да придвижи темата към ресорните министерства.

Росен Костурков от “Продължаване промяната” обобщи, че целта на срещите между областния управител и народните представители е синхрон и координация в работата в интерес на Пловдив и областта. Според него има пропуснати години за развитието на региона и е “време Пловдив да има истински депутати”.

Ситуацията с бежанския поток от Украйна и как най-ефективно да бъде осигурена подкрепа за бягащите от война украински граждани също бе обсъдена днес с депутатите, като Йордан Иванов съобщи, че утре, 8 март, е свикан Съвета за сигурност към областната администрация. Ще бъде предложено създаването на постоянно действащ щаб за посрещане на бежанци. На заседанието утре ще присъстват представителите на всички държавни институции, ангажирани с приема на бежанци, кметовете на общини в Пловдив област, представители на неправителствения сектор, на Българския червен кръст и други организации. Йордан Иванов припомни, че към областната администрация вече работи координационен център “Пловдив – Украйна”, който обобщава наличието на ресурси за настаняване, осигуряване на храна и други стоки от първа необходимост, информация за предлагане на работни места. По думите на областния управител обаче ресурсът за настаняване е предимно в ръцете на кметовете и в областната администрация няма точни данни колко са вече настанените украински граждани.

Срещите на депутатите от Пловдив област и Пловдив град с областния управител Йордан Иванов и екипа му вече ще се провеждат регулярно – всеки първи понеделник от месеца.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/