Акцент, Новини

Стотици граждани почетоха Христо Ботев в Калофер и Пловдив

Представители на ръководството на Областна администрация Пловдив участваха в тържествата по случай 175-тата годишнина от рождението на гениалния български поет и революционер Христо Ботев.

Стотици граждани от Калофер, от община Карлово и цялата страна почетоха паметта на Ботев. В тържествата в родния му град взеха участие вицепрезидентът Илияна Йотова, народни представители, заместник-министрите на културата и образованието – доц. Пламен Славов и Мария Гайдарова, областният управител на област Пловдив – Ангел Стоев, неговата заместничка Иванка Петкова, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада – бригаден генерал Маргарит Михайлов, общественици, ръководители на културни институции, жители и гости на Калофер. Община Карлово беше представена от кмета д-р Емил Кабаиванов, заместник-кметовете Антон Минев, Данка Зидарова-Люртова и Николай Цветков, председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров.

По традиция бяха положени цветя пред паметника на Ботева и неговата  майка Иванка Ботевa. След това на площада в мемориалния комплекс се състоя тържествен митинг. Слово за Ботев произнесе вицепрезидента Илияна Йотова. „Ботев разсече гордиевия възел на малодушието, на заспалите роби, за да ги призове към свобода и възкресение на отечеството. От Ботевата сила и енергия се нуждаем днес, за да разсечем възела, затегнал силно обществените отношения на омраза, разделение, духовна нищета. Свободата е избор на всеки. Този завет на Ботев трябва да бъде и нашата самооценка. Огънят на Ботев е жив и тази жарава трябва да разровим, за да имаме и ние своя бряг и своя връх на саможертва. За да сме спокойни, че когато ни гледа от портрета, Ботев не се срамува от нас.“, заяви вицепрезидентът.

Гирлянд на славата, венци и цветя в знак на признателност бяха положени от името на държавни институции и обществени организации в подножието на Ботевия мемориал.

В същият час в Пловдив се проведе военна церемония и полагане на венци и цветя пред паметника на поета-революционер в Цар Симеоновата градина, на която присъства Главният секретар на Областна администрация Георги Янев. Честването  се организира традиционно от Община Пловдив с участието на почетни формирования от Пловдивския гарнизон – Военен духов оркестър, представителен взвод и венценосци. Строят прие генерал-майор Явор Матеев – командир на „Съвместното командване на специалните операции“ и командир на пловдивския гарнизон.

„В историята на Европа има множество значими личности с ключов принос за осъзнаването на отделните народи като единни нации. Онова, което ги превръща в надрегионални герои, е изповядването на общочовешки ценности. Ботевата представа за свободата е такава ценност. Не е само политическо освобождение.  Идеалът му е свободата на личността. На всеки един. Повече от разпадащата се турска империя той ненавижда примирения, спящ и неготов за свободата си българин.  И го атакува  със силно ценностно противопоставяне.“ Това заяви в словото си  Десислава Шишманова – виден пловдивски общественик и дългогодишен ръководител на БНТ-Пловдив.  И допълни „Ботев се опитва да направи от спящия, унизен, с притъпени сетива народ един друг народ. Създава и съзнателно изгражда целия си поетичен свят населен с образи на герои. На техния страшен, но славен път. Герои, юнаци – това са неговите образи, на готовите да се жертват за каузата. Хаджи Димитър, Левски – страшната сила на тези герои е онова, което Ботев завещава на българите. С интуицията на велик творец поезията му описва собствения му път“.

На церемонията присъстваха Кметът на Община Пловдив Здравко Димитров, Председателят на ОбС – Пловдив инж. Александър Държиков, генерал-майор Явор Матеев – командир на „Съвместното командване на специалните операции“ и командир на пловдивския гарнизон, Георги Янев – Главен секретар на Областна администрация Пловдив, заместник-кметовете Пламен Панов, Тодор Чонов, Йордан Ставрев, кметове на райони, общински съветници, директори на общински предприятия, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, политически партии и обществени организации, медии и граждани. Церемонията завърши с изпълнение на Химна на Република България” и “Ботев Марш”.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Последна редакция на 09 януари, 2023 в 14:26

Skip to content https://www.livechatalternative.com/