Акцент, Новини

Френското посолство кани млади учени от пловдивските университети да се включат в Програма Юбер Кюриен  „Рила“

Насърчаването на научния обмен и професионалното образование, бяха  водещи теми в разговорите между областния управител Ангел Стоев и посланика на Франция у нас г-н Мейер

Задълбочаване на връзките в научната област е един от водещите приоритети в двустранното сътрудничество между България и Франция с акцент – Пловдивска област, която е важен индустриален център в страната ни. Темата беше част разговорите между областният управител на Пловдивска област Ангел Стоев и посланикът на Република Франция у нас – Негово Превъзходителство г-н Жоел Мейер  и г-н Пиер Колио, съветник по сътрудничеството и културни дейности и Директор на Френския институт в България. Посолството възобновява сесиите  на Програма Юбер Кюриен (PHC) „Рила“. Френските дипломати приканиха пловдивските висши училища да се включат активно и така да се подпомогне научният и  технологичният обмен на високи постижения между изследователските лаборатории на двете страни.  Съвместната френско-българска програма е особено подходяща за млади изследователи и докторанти.  По нея се финансират проекти във всички научни области, включително хуманитарните и социалните науки, а конкурсите в рамките на програмата се обявяват на всеки две години, а настоящата сесия бе отворена този месец.

„Пловдивска област е една от най-бързо развиващите се в икономическа област, благодарение на доброто сътрудничество между бизнеса, общините и регионалната власт. Тук бе създадена „Тракия икономическа зона“, която е лидер в привличането на инвеститори в областта на индустрията от цяла и Европа и света като сред тях са и водещи френски компании“, коментира областният управител Ангел Стоев. Той призна, че индустриалното развитие води и до необходимост от бързо пренастройване на образователния процес, за да могат да се подготвят необходимите кадри. Според последните данни в Пловдивска област има 27 професионални гимназии, над 150 професионални паралелки, 16 с дуална форма на обучение като една от тях подготвя средни специалисти за нуждите на авиационната промишленост.

 „Френските инвеститори имат много сериозен интерес към Пловдивска област и България, но като цяло признават, че имат проблем с намирането на достатъчно и добре обучени кадри“, заяви от своя страна г-н Мейер. Той подчерта още, че Франция има много сериозен опит в професионалното образование с изградена мрежа от училища и затова е готова да помогне на всеки един проект в тази област.

Френският посланик и областният управител коментираха също задълбочаване на сътрудничеството в областта на екологията и туризма. Двамата със задоволство подчертаха много доброто ни сътрудничество в областта на културата и културно-историческото наследство.

Областният управител ще присъства на тържествената церемония в Медицински университет – Пловдив, който е домакин на церемонията по връчването на държавното отличие „Орден на Академичните палми“, степен „Офицер“, на Теофана Брадинска – Ангелова, директор на Алианс Франсез в Пловдив.  Тя ще бъде удостоена с ордена от Н. Пр. Жоел Мейер, посланик на Франция в България. 

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/