Акцент, Новини

Ангел Стоев посрещна новия посланик на Украйна Олеся Илашчук

Областният управител на област Пловдив Ангел Стоев се срещна с посланика  на  Украйна у нас Н. Пр. Олеся Илашчук и почетния консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев.

Още от първия ден на кризата тук се работи изключително организирано и последователно за приемането хората, които бягат от войната. Това стана ясно по време на разговорите на областния управител с Нейно превъзходителство.

„И в момента в сградата на Областна администрация се провеждат курсове по български език за първо и второ ниво за украински граждани, които живеят на нашата територия – две групи по 25 човека, като сме предоставили най-голямата ни зала“, заяви Ангел Стоев.

Той подчерта активната роля на ръководената от Наталия Елис фондация „Юкрейн съпорт енд реновейшън“ за настаняването и обгрижването на всички украински бежанци в Пловдив, и постоянната ѝ работа във „Втори дом“ в бившата Белодробна болница. „Тя успява да ги мотивира да се впишат бързо в българското общество“, допълни областният управител и  даде за пример помощта, която организира Наталия Елис след голямото наводнение миналата година в Община Карлово. Тя координира голяма група от украински бежанци, които отидоха и въпреки трудностите, с които самите те се сблъскват в ежедневието си, помогнаха на пострадалите жители да се възстановят от бедствието.

В средата на май в БЧК Пловдив се проведе работна среща, чиято цел е обобщаване, координиране и взаимопомощ между институциите, относно грижите за украинските граждани на територията на страната. От БЧК са положени много усилия, за да бъдат снабдени с хуманитарна помощ всички украински бежанци, организират се и периодично кампании за набиране на допълнителни помощи.

Като представител на държавата на местно ниво, областният управител запозна посланика с Програма „Солидарност“ на Агенцията по заетостта, която подпомага работодателите, които наемат на работа украински граждани. Помощта се състои в изплащане на минималната работна заплата в България, плащането на социални и здравни осигуровки за период от три месеца. „Идеята е за тези три месеца украинските граждани да посещават курсове по български език, за да могат по-лесно да се адаптират към нашата действителност, да се интегрират в обществото. След изтичане на трите месеца работодателите продължават да получават помощи под формата на изплатени социални и здравни осигуровки. Освен това украинските бежанци получават по 356 лв. на месец, за да покрият разходите си за наем, интернет и др.“, обясни Ангел Стоев.

Той изрази огромна благодарност към почетния консул Димитър Георгиев, който е вложил и продължава да влага много енергия в дейността по подпомагане на украинските бежанци.

„Много благодаря за усилията, които са положени до момента, за ежедневната подкрепа, която получават украинските граждани от всички институции. Тук те получават добро отношение, солидарност, човещина и приятелство“. Това подчерта в изказването си Нейно превъзходителство Олеся Илашчук. Тя посочи, че е важно това отношение да се съхрани и занапред, и благодари за хуманитарната, техническата и човешката помощ, която Украйна получава от България.

Почетният консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев добави, че от първия ден на войната в Украйна се наблюдава атмосфера на добронамереност от страна на институциите, бизнеса и най-вече на гражданите на Пловдив и областта. „Важно е да поддържаме това ниво на добронамереност, взаимопомощ и приятелство“, заяви той.

В края на срещата Ангел Стоев връчи на посланика на Украйна в България Почетния знак на област Пловдив като знак за дългогодишните приятелски отношения между двете държави.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/