Акцент, Новини

Министър Шишков: Каскада „Доспат – Въча“ става национален обект, държавата поема финансирането му

С реализацията на проекта  ще подобри водоснабдяването на близо 1 млн. души в 40 населени места в Пловдивска и Хасковска област, подчерта областният управител Ангел Стоев

Водоснабдяването на Пловдивска и част от Хасковска област от каскада „Доспат – Въча“ става обект от национално значение. Това стана ясно след среща в Областна администрация Пловдив, в която участваха министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, заместникът му Николай Шушков, областните управители на Пловдив и Хасково Ангел Стоев и Красимир Ангелов, кметът на Пловдив Здравко Димитров, изпълнителният директор на „Български ВиК холдинг“ ЕАД Ирена Георгиева и ръководствата на водните дружества в Пловдив и Хасково.

Първата конкретна стъпка, която ще бъде предприета, е до 10 дни да бъде сформирана междуведомствена работна група, в която да се включат представители на министерствата на  регионалното развитие, на околната среда и на енергетиката. Тя ще внесе анализ и обосновка в Министерски съвет, който ще вземе  решение за включването му в списъка с обекти от национално значение.

С реализацията на проекта ще подобри водоснабдяването на близо 1 млн. души в 40 населени места в Пловдивска и Хасковска област, подчерта областният управител Ангел Стоев. По думите му качеството на водата в Пловдив и другите населени места е с влошаващи се показатели. Самата система за водоснабдяване пък е на предела на своя физически капацитет, поради това е нужно да се предприемат бързи стъпки за рестартирането на този проект. Той засяга не само Пловдивска област, но и Хасковска област, където в отделни населени места водата е негодна за пиене.

„Проектът е на близо 40 години, но до този момент работата по него е била на парче. Ако искаме да бъде реализиран, държавата трябва да стане водещ участник към неговото изграждане“, бе категоричен областният управител на Пловдив.

Министър Шишков обясни, че след като бъдат изготвени всичките анализи, ще бъде направено техническо задание за точно и ясно проектиране. Според него един от възможните източници на финансиране е през „Българския ВиК холдинг“. В момента се подготвят законодателни промени, които ще позволят дружеството да бъде не кредитор, а инвеститор в големите национални ВиК  обекти.

Автомагистрала „Тракия“, в частта до магистрала „Марица“, е необходимо да бъде разширена в първите около 170 километра, тъй като този участък е много тесен и вече не успява да поеме, коментира още регионалният министър Иван Шишков. По думите му е важно това да стане по надлежния ред, като се започне от изготвяне на задание, проектиране, оценка за въздействието на околната среда и тогава възлагане. Колко би струвало подобно начинание обаче ще стане ясно едва след края на проектирането, когато реално се разбере с колко точно ленти ще бъде разширена магистралата.

По време на брифинга след срещата министър Шишков връчи на кмета на Пловдив Здравко Димитров официално разрешението за ползване на стадион „Христо Ботев“. „Връчвам го на кмета с пожелание да завърши и вторият етап на строежа, както и строителството на стадион „Локомотив“. Нека Пловдив освен като културна столица, да продължи да се развива като силна зона за спорт. Защото Пловдив е град, създал едни изключително много шампиони на България“, заяви Иван Шишков.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/