Акцент, Новини

Даниела Николова даде старт на Националния конкурс „Млади изследователи 2023“ в Университета по хранителни технологии

Заместник областният управител на област Пловдив Даниела Николова и ректорът на Университета по хранителни технологии проф. д-р инж. Пламен Моллов откриха днес Вторият Национален конкурс „Млади изследователи 2023“. Той се провежда в рамките на традиционните Дни на отворени врати, в който всички желаещи да продължат образованието си в УХТ ще могат да посетят катедри и лаборатории, за да видят къде и как се провежда обучението, а също и да обсъдят с преподавателите специалности, към които имат интерес. Специален гост на събитието бе шеф Иван Манчев, който ще участва в награждаването на победителите от младежкия конкурс.

В двора на висшето училище бяха разположени шатри, на които студенти от трети и четвърти курс представиха произведени от тях  храни, изработени по класически технологии или по иновативни рецепти. Посетителите успяха да опитат различни месни продукти, сирена и кашкавали, сладкиши, хлябове.

В рамките на деня ще станат ясни и победителите в Националния конкурс „Млади изследователи 2023“, в който се състезават ученици от 10 -ти до 12 -ти клас. Тази година в него участват 3 повече отбори, спрямо миналата година – 67 отбора от 25 училища в цялата страна. Всеки тим включва от един до трима ученика и учител – ментор.

Темите са много разнообразни – свързани са с традиционната българска кухня, старите рецепти, както и нови храни и напитки, натурални компоненти, анализи на храни и напитки. Участници работят в сферата на  кулинарния туризъм, българските празници и фестивали, както и в развитието на туристическите дестинации. Бяха представени нови хранителни и козметични продукти, интересни предприемачески идеи. Конкретната тема е избор на всеки отбор, а разработките се оценяват от комисии. Оценката е сбор от точките, получени за разработката и при защитата на финала на конкурса.

За спечелилите призовите места са осигурени парични награди – за първо място – 1000 лв., за второ място – 300 лв., а за трето място – 200 лв. Класирането на зрелостниците се признава за оценка от кандидатстудентски изпит и с нея имат възможност да се запишат в УХТ.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/