Акцент, Новини

Пловдив чества Съединението и празника на града, част от събитията бяха отменени заради катастрофалното бедствие в Община Царево

Областният управител и неговите заместници участваха в официалните събития по случай 138-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

С благодарствен молебен в Пловдив започна честването на 138-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия и официален празник на града. Той бе отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай в катедралния храм „Успение Богородично“. В тържествата участваха

За празничното богослужение дойдоха десетки миряни. Сред тях бяха кметът Здравко Димитров и председателят на Общинския съвет Александър Държиков, министърът на културата Кръстю Кръстев, областният управител Илия Зюмбилев, командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев, народни представители, районни кметове и общински съветници.

След молебена беше отдадена почит и на Гаврил Кръстевич, главен управител на Източна Румелия със столица Пловдив от Освобождението през 1978 г. до Съединението на България през 1885 г. Негово Високопреосвещенство отслужи заупокойна молитва в негова памет, бяха положени венци и цветя пред неговия  паметник, издигнат преди около две години в  двора на катедралния храм.

Гаврил Кръстевич е един от най-значимите държавници в новата българска история и има огромна заслуга за султанския ферман от 28 февруари 1870 година, с който се учредява и признава от османското правителство независимата българска църква и богослужение на български език. Неговата правна грамотност, познаването на църковната и политическата история на Балканите и влиянието, с което е разполагал по високите етажи на властта в Цариград, са достатъчни за издаването на прочутия ферман на Абдул Азис, в чието написване и той самият взема дейно участие. Нещо повече – Кръстевич е душата на Народния църковен събор (23 февруари – 24 юли 1871 година), който начертава основните правила и начала за нормалното функциониране на независимата ни църква.

С цветя бе обкичен и барелефът на майор Райчо Петров на площад „Римски стадион”. Той е единствената жертва на 6 септември 1885 г., но и до днес в паметта на всеки пловдивчанин е закодиран споменът за „капитан Райчо”.

Вечерта на площад „Съединение” в Пловдив се състоя тържествената проверка по случай 138 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия и в знак на почит и благодарност към всички българи, допринесли за свободата, съединението и независимостта.

На церемонията на площада слова произнесоха кметът на града Здравко Димитров и президентът Румен Радев. На нея присъстваха също председателят на парламента Росен Желязков, народни представители, министри и дипломати, областният управител д-р инж. Илия Зюмбилев, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, заместник-кметове на общината, районни кметове, общински съветници и местни политически лидери.

Според военния ритуал президентът прие строя от началника на пловдивския гарнизон ген. Явор Матеев. Преди това генералът призова присъстващите да почетат с едноминутно мълчание загиналите от бедствието по Черноморието. Заради мащабното бедствие по предложение на областния управител и по решение на кмета  бяха отменени и част от събитията в Пловдив, както и официалният прием на кмета на града.

Снимки: Община Пловдив

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/