Акцент, Новини

Областният управител Илия Зюмбилев посрещна италианския посланик Н. Пр. Джузепина Дзара

На 23 януари 2024 г. Областният управител на област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев посрещна Нейно Превъзходителство Джузепина Дзара  – извънредния и пълномощен посланик на Република Италия в Република България.

Посланик Дзара бе придружена  от Почетният консул на Италия в Пловдив Джузепе Де Франческо  и Председателя на Конфиндустрия България Роберто Санторели.

Част от темите, засегнати при визитата бяха подобряване на търговско-икономическите отношения и възможностите за засилване на културното взаимодействие между Италия и България, конкретно в Пловдивска област.

Обсъдиха се възможностите за съвместна работа по подобряване на инфраструктурата чрез реализиране на проекта за градска железница и възобновяване на полетите от Летище Пловдив до Милано.

Почетният консул на Италия в Пловдив Джузепе Де Франческо разясни, че Пловдив може да е вторият по големина град в България, но е първа дестинация за италианските инвеститори и посочи като основен проблем пред тях недостатъчната работна ръка, което води до свиване на базите и невъзможност за приемане на по-големи поръчки.

Председателят на Конфиндустрия България Роберто Санторели сподели, че към момента, в сдружението членуват над 250 компании, които  отчитат предприемаческа дейност, възлизаща общо на 5% от БВП на страната и осигуряват над 25,000 работни места. Тяхната основна цел е да добавят стойност, да направят нещо повече там, където са силни, но изпитват трудности, свързани с недостига на работна ръка.

Областният управител им гарантира бъдещото съдействие по отношение на всички италиански инвеститори, проявили интерес към Пловдив и областта. Сподели още, че е инициирал срещи, с цел предприемане на законодателни изменения и бюрократично облекчаване на процедурите, касаещи получаването на работни визи от граждани на трети страни. „Ще съдействам за прилагане на италианския опит в секторите енергетика, мобилност и машиностроене“, акцентира д-р инж. Илия Зюмбилев.

В областта на културата и туризма се наблегна на конкретни идеи за организиране на знакови културни мероприятия, които да бъдат реализирани в гр. Пловдив и да запознаят пловдивчани с италианския бит и култура. Италиянският посланик сподели, че се работи по проект, който цели Празникът на Италианската република да бъде отбелязван не само в София, но и в Пловдив, предвид италианската общност, която наброява над 1500 души тук. „Италианският институт за култура поддържа добри взаимоотношения с Пловдивската опера и  Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, които биха помогнали за  реализирането на проекта“ – допълни н. пр. Джузепина Дзара.

В края на посещението се размениха протоколни подаръци, съпътствани от добри намерения за конкретни действия.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/