Акцент, Новини

Университета по хранителни технологии даде старт на академичната учебна година

Главният секретар на Областна администрация Пловдив Георги Янев връчи на ректора проф. Моллов поздравителен адрес от областния управител д-р инж. Илия Зюмбилев

Под звуците на хитовото парче „Заедно“ в изпълнение на прекрасното трио – Орлин Павлов, Любо Киров и Графа, Университетът по хранителни технологии в Пловдив даде старт на академичната учебна 2023/2024 година. В програмата на откриването се включиха и танцьорите от ансамбъл „Пълдин“, които са тясно свързани с академичната общност на УХТ и винаги споделят тържествените и радостни събития и мигове с преподаватели и студенти, съобщи на официалния си сайт университета.

В приветствието си ректорът проф. Пламен Моллов се обърна към първокурсниците: „За мен, като ваш ректор, и за всеки един преподавател, с когото ще се срещнете, е въпрос на житейска мисия всички ние заедно да ви подготвим вас, следващото поколение изследователи, откриватели, мениджъри, бъдещи преподаватели, министри и най-вече лидери със самочувствие и мечти, заради които си заслужават всичките усилия.“

През тази година УХТ чества своята 70-та годишнина, на която са посветени редица събития, както и днешното тържествено откриване. Самочувствието на висшето училище като образователен лидер в сферата на хранителните технологии се дължи на атрактивните специалности, съчетание на дългогодишни традиции, креативност и новаторство и високото ниво на тяхното преподаване, заяви проф. Моллов. Затова основно предимство за завършващите е успешната реализация на пазара на труда.

Главният секретар на Областна администрация Пловдив Георги Янев бе сред официалните гости. Той връчи на ректора проф. Моллов поздравителен адрес от областния управител д-р инж. Илия Зюмбилев.

Сред гостите на тържеството бяха Н. Пр. Джузепина Дзара, посланик на Италия у нас и Доктор хонорис кауза на УХТ, почетните консули на Италия в Пловдив Джузепе Ди Франческо и на Германия тук д-р Мариана Чолакова, представители на местната държавна и общинска власт, ректори на пловдивските висши училища, бивши ректори на УХТ, директори на професионални гимназии, членове на Съвета на настоятелите на университета, представители на бизнеса.

Проф. Моллов удостои за изключителни заслуги в развитието и утвърждаването на Университета по хранителни технологии и издигане авторитета на научната общност в България проф. Георги Вълчев, ректор на УХТ 2003 – 2011 г. и му връчи статуетката „Плодотворие“ на талантливия скулптор Цвятко Сиромашки. 

Ректорът връчи книжките на четирима студенти, приети с максимален бал. Днес ние сме горди, че ставаме част от една многогодишна традиция на създаване и изграждане на професионалисти в хранителната и туристическата индустрия, заяви една от тях.- Днес ще прекрачим вратите и уверено ще заемем местата си, защото знаем, че сме на правилното място – Университета по хранителни технологии.“ Пея Карова сподели, че избрала да учи „Биотехнологии“ в УХТ, защото иска да направи научна кариера. Все пак прабаба ми и прадядо ми са били професори в областта на хранителните технологии и земеделието, каза тя.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/