Акцент, Новини

Министър Цоков откри учебната година в Аграрния университет

Областният управител бе сред официалните гости, заедно с министрите на земеделието и социалните дейности на Конго

Министърът на образованието проф. Галин Цоков откри новата учебна 2023-2024 година в Аграрен университет (АУ) – Пловдив.  На официалната церемония присъства областният управител на област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев. Специални гости на церемонията бяха министрите на горското стопанство на Конго Розали Матоидо и на социалните дейности Ирен Мбоку-Кимбаца, които са възпитаници на висшето училище. Знанията и опитът, придобити тук, ни тласнаха от различни области от научна-изследователска и преподавателската дейност в нашия университет до поста на министри, каза пред студентите Матоидо. Тя се обърна към тях с думите, че областта им на обучение е вълнуваща, много важна, взискателна и очакванията са многобройни, „защото изследванията ни дават шанс за гарантиране на продоволствена сигурност на съгражданите ни и цялото човечество“.

„Университетът е водещ в рейтинговата система на висшите училища в страната в направленията „Растениевъдство“ и „Растителна защита“ и е разпознаваем в Европа, посочи в словото си Цоков.  Министърът припомни, че АУ е член на европейския алианс UNIGREEN, което по думите му дава много възможности за студентите. Той посочи, че университетът дава добра реализация на студентите си и бизнесът оценява високо качеството на подготовката на студентите. Първокурсниците тази година в университета са повече от 500, а през близо 80-годишната история на висшето училище са завършили 30 хил. специалисти  – агрономи, инженери, икономисти, като повече от 3000 от тях са чуждестранни граждани, каза още Цоков.

Нов акцент в образователната ни дейност са съвместните специалности и програми с български и чуждестранни университети за развиване на нови умения и компетенции, каза в словото си ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева. По думите в момента във висшето училище се обучават студенти от Пакистан, Южна Африка, Гърция, Турция, Молдова, Украйна, Монголия и Китай. Студенти от Бангладеш, Египет, Камерун, Нигерия, Пакистан и Словения, обучавани в университета, са получили двойните си дипломи по международна магистърска програма „Почвознание“, по която обучаваме вече трета година, допълни Янчева. Тя се обърна специално към първокурсниците с думите: „Мнозина ще ви наричат бъдещи лидери. Не чакайте бъдещето, започнете сега! Бъдете смели, обичайте своята благородна професия, свързана със земята и тя ще ви се отплати щедро. На добър час!“ .

На церемонията присъстваха също председателят на Общинския съвет на Пловдив Александър Държиков, заместник областният управител Димитър Добрев, ректорите на вузове в Пловдив – проф . д-р Мариана  Мурджева на Медицинския университет, проф. д-р Тони Шекерджиева- Новак на АМТИИ, проф. д-р Пламен Моллов на УХТ и проф. д-р инж. Въльо Николов – директор на Технически университет София – филиал Пловдив, зам.-кмета на Пловдив Величко Родопски, представители на дипломатическите представителства в Пловдив.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/