Акцент, Новини

Областният управител участва в празничното шествие за Деня на народните будители в Пловдив

Д-р Зюмбилев откри изложба „Образование с традиции“, посветена на историята и успехите на пловдивските училища и университети

Областният управител д-р инж. Илия Зюмбилев участва в общоградското шествие, с което Пловдив отбеляза Денят на народните будители. Началото на шествието беше дадено с тържествен молебен на площад „11 май“ пред Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, който беше отслужен от Пловдивския митрополит Николай. Кметът Здравко Димитров отправи поздрав по повод празника, след което учители и ученици от различни пловдивски училища,  начело с Духовия оркестър на Обединеното командване на силите за специални операции и комитет „Родолюбие“, поеха към площад „Централен“. По пътя към тях ще се присъединиха представителни групи от училищата от различни райони на града.

Шествието се включиха митрополит Николай, областният управител, кметът, ген.-майор Явор Матеев,  общински съветници, учители и просветни дейци, общественици и граждани.

Под звуците на „Върви, народе възродени“ шествието премина радостно по Главната улица на града.  На Стълбите на Каменица празничен концерт изнесе Хорът на пловдивските момчета „Стефка Благоева“. По-късно тържествата продължиха на площад „Централен“.

За първи път този ден се отбелязва в Пловдив през 1909 г., а през 1922 г. Народното събрание обявява 1 ноември за празник на всички “заслужили българи”. Миналата година пловдивските Ротари клубове и Зонта клуб, организатори на проекта “Народните будители и аз”, съвместно с Община Пловдив, поставиха начало на организирано честване, което събра ученици, учители и представители на научни и културни институции на площад „11 май“ пред Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“.  Традицията продължава и тази година.

Малко по-късно областният управител д-р Зюмбилев откри изложба „Образование с традиции“, която е част от културната кампания „Пловдив през годините“ на в. „Марица” и „Хермес медиа”.

„Държавата, която не помни и не тачи своето минало, не може да има и бъдеще, заяви в обръщението си  областниятуправител инж. Илия Зюмбилев. По думите му вестник  „Марица“ като медия с близо вековна история, пази паметта на Пловдив и в същото време застава зад актуални каузи – като тази да покаже успехите на града като университетски център, в който науката и бизнеса си подават ръка в името на бъдещето. Дават енергия й то дава енергия на силната икономическа зона, която се развива в Пловдив и региона.

Инж. Зюмбилев благодари на съвременните будители, просветители, които продължават мисията на своите предшественици от Възраждането като сеят любов към знанието и съхраняват духа на нацията.

„Всяка епоха има нужда от своите будители, включително и днешното поколение, изкуственият интелект няма да свърши тази мисия“, заяви главният редактор на в. „Марица“ Васко Вълчев.  „Тази изложба можеше да се нарича и „История на будителите на Пловдив“, които бият камбаната за най-важните проблеми на обществото, вадят ни от удобната летаргия, дават ни посока и тласък да вървим напред. Големият шанс на Пловдив е, че век и половина назад е имал такива хора“, подчерта Васко Вълчев. Според него най-хубавото, че тази традиция, тръгнала от Възраждането, се е запазила и до днес, Пловдив може да се похвали, че е образователен център на европейско ниво – не само с училищата, а и защото е университетски с център със своите 6 държавни и две частни висши училища с над 30 000 студенти.

Изложбата е разположена на Римски стадион в Пловдив и  може да бъде разгледана до 30 ноември.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Последна редакция на 03 ноември, 2023 в 21:55

Skip to content https://www.livechatalternative.com/