Акцент, Новини

Държавата ще отпусне 10 млн. лв. за наводнените карловски села

Държавата е готова да отпусне 10 млн. лв. за възстановяване на щетите в карловските села, които пострадаха от наводненията преди две години. 

Това стана ясно след среща между служебния премиер Димитър Главчев, кмета на Карлово Емил Кабаиванов и областния управител на Пловдив Илия Зюмбилев. 

До тук се стигна след вчерашната едночасова блокада на Подбалканския път и на прохода „Троян-Кърнаре“ заради недостатъчното и забавено финансиране на проектите. Средствата ще бъдат отпуснати за финансиране на най-належащите дейности по преодоляване на щетите. 

За целта Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане ще се събере в спешен порядък. 

На заседанието  си тя ще определи в детайли параметрите на отпуснатата помощта. Служебният кабинет има готовност още на следващото си заседание да приеме и самото решение за отпускане на средствата. 

В разговора в Министерския съвет са участвали също вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев.

След срещата кметът на Карлово Емил Кабаиванов заяви, 10-те милиона лева са само първа част от етапно финансиране, което ще продължи и през следващите месеци. Очакваната сума до края на годината е за още 28 милиона лева. 

Категорично заявих на премиера и министрите, че ние имаме готовност да приключим всички проекти в срок, трябва само да бъдат осигурени необходимите средства, коментира Кабаиванов. 

Ако останалите 28 милиона лева бъдат изплатени в срок, възстановяването на инфраструктурата след наводненията може да приключи до края на годината, увери Кабаиванов.

Източник: БНР Радио Пловдив

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 87 9182250
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/