Новини

Областният управител Здравко Димитров и заместникът му Петър Петров се преклониха пред мъчениците от баташкото клане

На 16-ти май Батак отбеляза 141 години от априлската епопея и почете мъчениците от баташкото клане.  В 18.30 часа, в старата църква “Света Неделя”, където при потушаване на въстанието са изклани стотици жители на града, включително жени и деца, се проведе празнична вечерня. Литургията се водеше от Великотърновският митрополит Григорий заедно с Константинския епископ Яков и Белоградчишкия –  Порикарп. На нея  присъстваха  също ректорът на Софийската духовна семинария Димитър Костадинов и свещеници от Пловдивската и Пазарджишката епархии.

Събитието почете лично президентът Румен Радев, който беше придружен от съпругата си.Сред  официалните гости бяха също  посланикът на Русия Анатоли Макаров,  областните управители на Пазарджик и Пловдив Стефан Мирев и Здравко Димитров, заместник областният управител на област Пловдив Петър Петров, народните представители Десислава Тодорова и Десислава Костадинова, кметовете на Панагюреще и Пещера Никола Белишки и Николай Зайчев. Те поднесоха венци и цветя пред храма-костница „Св. Неделя“, където се съхраняват костите на избитите жители на Батак при погрома на Априлското въстание.

Войниците от 68-ва бригада Специални сили Пловдив приветстваха държавния глава, който прие строя на представителните части.

„Батак е име страшно в своето величие и трагедия. Батак сме всички ние. Стъпвайки тук, притихваме в преклонение и молитва. Преклонение пред апостолите и въстаниците, които с цената на живота си ни дариха идеала за нова свободна България. Молитва на мъчениците от кладите и дръвниците. Батак изчезва от лицето на земята, за да се превърне в олтара на нашата свобода“, заяви в словото си президентът Румен Радев .“Чедата на Батак доказаха, че на тази земя живее народ, способен от пепелта да издига крепост на духа, а от въглените да изтръгва светлина за утрешния ден. Гордея се , че вие батачани пазите грижливо своята родова памет без историческа корист, без ненавист и зложелание. Напротив, днес Батак е място за поуки и надежда. Батак е предупреждение, че омразата и фанатизма раждат чудовища. Но Батак е надежда, че нашите деца ще растат в мир, разбирателство и единение“, подчерта държавният глава.

В словото си кметът на града Петър Паунов заяви, че „да си роден в Батак е гордост и отговорност, символ на героизъм и саможертва“.

 Кулминацията на вечерта беше тържествената заря, на която присъстваха хиляди жители и гости на Батак.

Тържествата ще продължат и на 17-ти май с концертна програма на пл. „Освобождение“.

Галерия

Последна редакция на 18 май, 2017 в 15:43

Skip to content https://www.livechatalternative.com/