Акцент, Новини

Министър Нанков и областният управител Здравко Димитров инспектираха Асеновградско шосе и Мулдавския манастир

Областният управител Здравко Димитров и министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков инспектираха ремонтните дейности на пътя Пловдив – Асеновград. Те разгледаха и обсъдиха и текущите проблеми, които стоят пред изграждането на локалите, пътните възли, кръговото на изхода на Пловдив, както и проекта за реконструкция на Околовръстно шосе. Това е третата за седмицата среща, която се осъществява по инициатива на областния управител и касае важните пътни обекти. Областният управител каза, че е крайно време въпросите, които касаят Пловдив да се решават в Пловдив, за да се избегнат недоразумения и грешки при възлагането и проектирането на важни за града и региона обекти.

След срещата, министър Нанков заяви, че ще се съобразят с желанието на местната власт и на бизнеса, които искат да имат нормален достъп до малките населени места и бизнес обектите, разположени в района на шосето. Той коментира, че има огромен напредък в реалното изпълнение на обекта, който е пример как поетапно трябва да се изпълнява пътен участък като ново строителство. Първо се трасира и изгражда новото платно, а след това ще се рехабилитира съществуващото. До момента изпълнението на дейностите изпреварва определения график. Очаква се финансираната със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 реконструкция на пътя да приключи до края на 2018 г. Но, за да има добра пропускливост на пътя, сигурност и безопасност на придвижване, е необходимо да бъдат изградени локални платна и кръгови кръстовища, които не са включени в проекта по ОПРР. Изграждането им ще се финансира със средства от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ и ще зависи от провеждането на необходимите за изпълнение процедури. Според министъра е необходимо да се коментира с областния управител и кметовете броят на кръговите кръстовища, които трябва да се изградят, като три – при Асеновград, на летището и при околовръстното шосе на Пловдив, което в последствие ще прерасне в пътен възел, са безспорни. За останалите ще се прави анализ на трафика, за да се запазят характеристиките на пътя като скоростен и същевременно да се облекчат жителите на по-малките населени места. Областният управител Здравко Димитров заяви, че процедурите за отчуждаване на частни терени, необходими за изграждането им, вече са в ход.

След инспекцията на Асеновградско шосе, областният управител, министър Нанков и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Деница Николова се включиха в храмовия празник на Мулдавския манастир „Св. Петка“. Света литургия по случай Петковден бе отслужена от Пловдивски митрополит Николай, а на тържеството присъстваха депутати, кметове, бригаден генерал Явор Матеев, игуменката на манастира сестра Юлита и много миряни. След литургията беше раздаден празничен курбан.

Областният управител и министърът се запознаха на място как върви ремонта на изгорялото преди седем години източно крило на манастира. Министърът изтъкна, че приоритет след завършване на реконструкцията, ще бъде решаването на въпроса със захранването на светата обител с вода. Именно липсата на вода беше основната причина за големите щети от пожара. Директорът на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Пловдив Спартак Николов също присъства на обиколката на манастира „Света Петка Мулдавска“, за да огледа обекта и да предложи най-удачния вариант за неговото решаване. Оказва се, че заради голямата денивелация на терена и разликата във височината на най-ниската и най-високата точка от него от 300 м., е необходимо да бъдат изградени две помпени станции. За тях трябва да се осигури и електрозахранване, като най-близката точка е на около 1 км. Срокът за изпълнение на водопровода е близо една година, като дейностите по него ще се изпълняват поетапно. Индикативната стойност на съоръжението, което е на етап идеен проект, е 700 000 хил. лв. След реализацията му ще бъде ремонтиран и пътят до манастира.

 

Ваня Трингова
Връзки с обществеността
Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605567

 

Галерия

 

Последна редакция на 16 октомври, 2017 в 10:13

Skip to content https://www.livechatalternative.com/