Акцент, Новини

Заместник областният управител Петър Петров откри кръглата маса на тема „Подобряване на демографското състояние на Република България“

Заместник областният управител Петър Петров откри кръглата маса на тема „Подобряване на демографското състояние на Република България“, която се състоя днес в Пловдив. Събитието се организира от името на вицепремиера и заместник-председател по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, а основен лектор бе бившият министър на труда и социалната политика, а понастоящем съветник на Валери Симеонов – д-р Христина Христова.

Г-н Петър Петров заяви, че от изключително важно значение държавните структура не само да разискват демографското състояние в страната, но и да се вземат адекватни решение за бързото и успешно преодоляване на кризата, в която е изпаднала страната ни.

Пловдив е град, който търпи бурно икономическо развитие в последните няколко години и за това е изключително важно да се вземат мерки за разрешаване на демографските проблеми. „Демографското състояние на една държавата е основният компонент в нейното развитие. По една или друга причина в последните 20 години страната ни чувствително е засегната от намаляване на броя на населението, което е се отрази във всички отрасли в развитието на държавата, като започнем от квалифицирана работна ръка, обезлюдяване на малките населени места и липса на млади хора, които са основния двигател на обществото. Аз приветствам инициативата на  г-н Валери Симеонов и на г-жа Христина Христова за това, че навреме удариха камбанката и заедно започваме кръгли маси, дискусии и срещи с хората, да видим какви са основните проблеми, за да набелязваме мерки за излизане от това критично състояние“, каза Петър Петров. Той пожела успешна и ползотворна работа на форума и реално работещи инициативи, които да окажат положителен ефект.
В кръглата маса взеха участие представители на държавни териториални структури, висши учебни заведения, синдикати и работодателски организации, общини от област Пловдив, неправителствени организации.

На срещата беше отчетено, че България преживява „демографска зима“, защото и трите показателя – раждаемост, смъртност и емиграция имат негативни стойности. Това води до трайно намаляване и застаряване на населението в България. Тази тенденция е валидна за повечето страни членки на Европейския съюз, но в нашата страна темповете са много големи.

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/