Акцент, Новини

Областният управител Здравко Димитров се срещна с посланика на Украйна – Н. Пр. Микола Балтаджи

Извънредният и пълномощен посланик на Украйна в България – Н. Пр. Микола Балтаджи и почетния консул на Украйна в Пловдив – Димитър Георгиев, се срещнаха и разговаряха с областния управител Здравко Димитров.

Повод за срещата бе организиране на тържествата в чест на 100 години от установяването и 27 години от подновяването на дипломатическите отношения между Украйна и България.

Договорът с Украйна е подписан в Брест-Литовск на 9 февруари 1918г. Това е и рожденният ден на Украинската Народна Република, тъй като на този ден тя получава своето международно признание. На 23 март 1918г., цар Фердинанд издава Указ с който назначава бившия министър на народното просвещение проф.Иван Шишманов за пръв български посланик в Украйна. С това завършва процесът на установяване на дипломатически отношения между нашите две държави.

Н. Пр. Микола Балтаджи и г-н Здравко Димитров обсъдиха инициативите, в които Област Пловдив ще се включи в честването на българо-украинските дипломатически отношения през 2018 година. Едно от най-интересните събития догодина ще бъде гостуването в страната на оригинала на прочутия сребърен орел на кан Аспарух, който се пази в археологическия комплекс „Вознесенка“ – Запорожка област.

Украинският посланик изтъкна, че след подписването на спогодбата, с която Украйна става асоцииран член на ЕС, стокооборотът между нашите две страни се е увеличил значително. С близо 50% се е увеличил и туристическият поток.

И двамата бяха категорични, че през изминалите 100 години, отношенията между България Украйна се ръководят от устойчива политика на приятелство, солидарност и партньорство. 

„Украинскобългарските отношения се развиват по възходяща линия, както и политическият диалог, икономическото сътрудничество, връзките и контактите между украинските градове и области”, заяви Н.Пр. д-р Балтажи.

„Стъпвайки на тази солидна основа от миналото, бихме могли по-ефективно да развиваме нашите отношения в бъдеще!“, допълни областният управител Здравко Димитров.

Ваня Трингова
Връзки с обществеността
Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605567

Skip to content https://www.livechatalternative.com/