Новини

Областният управител откри фотоизложбата „Европа на диаспорите“

Областният управител Здравко Димитров откри международната фотографска изложба  „Европа на диаспорите“, която гостува на Областна администрация – Пловдив. Специално за откриването в Пловдив пристигна и отличената с Първа награда от професионалното жури на международния фотоконкурс, който се организира в Брюксел, румънката Андреа Танасе.

Експозицията, която е била подредена в Европейския парламент по време на конференцията „Европа на диаспорите“, илюстрира живота и наследството на еврейските, арменските, ромските и асирийските диаспори в Европа.

20-те снимки, които са показани в Пловдив, са избрани сред повече от 150 снимки на участници от много европейски държави. Изложбата представи творбите на 14 фотографи, сред които и финалистите в конкурса Алберто Модиано (Турция), Максим Флора (Украйна) и носителката на Голямата награда Андреа Танасе (Румъния).

Областният управител изтъкна, че най-естественото място за такава изложба е град Пловдив, защото той от векове е известен със своята толерантност към различните етнически общности. „В  Града под тепетата мирно и в пълен синхрон живеят и арменци, и роми, и евреи, и други малцинства, които винаги са си помагали в трудни моменти, празнуват празниците си заедно, и заедно градят общото си бъдеще“, заяви областният управител. Той подари на гостенката красив букет и мил сувенир – кукла, облечена в национална носия, а от своя страна Андрея Танасе поднесе на Здравко Димитров прекрасен фотоалбум със снимки от изложбата.

Специални гости на събитието бяха Почетният консул на Република Армения в гр. Пловдив Ехиязар Узунян, Председателят на Шалом инж. Светлозар Калев, Духовният водач на арменците в Пловдив отец Храч Мурадян, Председателят на AGBU Sofia Соня Бедросян, членът на Европейският борд на AGBU Хайк Гарабедян, създателят на Двор на кирилицата Карен Алексaнян, много граждани и общественици.

Пловдив е първият град, от който изложбата ще започне гостуването си в различни европейски държави. След това фотографиите ще продължат пътя си в различни европейски държави. Следващата спирка  е Италия, където изложбата ще бъде част от фестивала „Faito Doc Festival“ в Монте Файто до Неапол. През месец септември експозицията ще бъде в Барселона (Испания), а през октомври в Букурещ (Румъния).

 

Ваня Трингова

Връзки с обществеността

Областна администрация – Пловдив

 

Последна редакция на 16 август, 2016 в 20:59

Skip to content https://www.livechatalternative.com/