Акцент, Новини

След десет години, новоназначени военнослужещи в 68-ма бригада Специални сили отново положиха клетва

Тържествен ритуал, по полагане на военна клетва, се проведе на 15 декември 2017 г. в район 2 на 68-ма бригада „Специални сили“ в Пловдив. В присъствието на висши офицери, ветерани, бивши командири на бригадата и близки на новоназначените, 35 бойци, от които 8 жени, положиха клетва за вярност към Родината. Официални гости на събитието бяха заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, главният секретар на Областна администрация – Пловдив Борислав Димов, директорът на ОДМВР комисар Атанас Илков, зам.-кметът Георги Маринов и офицери от запаса. Почетният строй на бойците от военното формирование прие заместник-началникът на отбраната – вицеадмирал Емил Ефтимов

В словото си командирът, бриг. генерал Явор Матеев, подчерта, че денят е изключително тържествен за формированието, тъй като този ритуал не е изпълняван повече от 10 години. Към новите войници ген. Матеев се обърна с думите: „Полагате клетва пред бойното знаме на военно формирование, което е символ на държавност, а самата военна клетва – на признателност както към историята на бригадата и към всички, които са служили в нея, така и към онези, които са отдали живота си в името на Родината“.

В поздрава си към новоназначените военнослужещи,  вицеадмирал Емил Ефтимов заяви: „Целувайки бойното знаме на бригадата, вие съзнателно и доброволно изразихте готовност да служите на Родината и да отдадете сили и енергия за Българската армия – гарант за сигурността, териториалната цялост и суверенитета на България”, а от името на положилите клетва, слово-отговор даде редник Кристиян Делчев. „В 68-ма бригада „Специални сили“ ние се превърнахме в частица от славната Българска армия, а в изречените от нас клетвени слова е записан свещеният завет на всички онези, които с подвига и кръвта си поставиха основите на тази армия”, каза Делчев.

Ритуалът завърши с изпълнение на химна на Република България и тържествен марш.

 

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/