Новини

Заместник областният управител Евелина Апостолова поздрави художника Вълчан Петров за 70-годишния му юбилей

Навръх 70-годишния си юбилей един от знаковите художници на Пловдив и България  – Вълчан Петров зарадва почитателите си с поредна изложба в Градската художествена галерия. Събитието уважиха председателят на ОбС Савина Петкова, заместник областният управител Евелина Апостолова,  кметът на Пловдив Иван Тотев, генералният консул на Турция – Хюсейин Ергани, художници, творци и интелектуалци.

Експозицията, носеща символичното име „Душата ми в храма“, откри известният траколог проф. Иван Маразов, който в емоционалното си слово заяви:„ Мястото на Вълчан е Пловдив и Пловдив е точно мястото на Вълчан. Всички картини носят едно по-различно, по-философско значение в себе си, освен чисто изкуствоведското. Във всяка една картина вие може да откриете различни кътчета от историята на България“.

 “Опитвам се да чуя шепота на времето и да го превъплътя в съвременна пластична форма. Вълнуват ме нашите духовни корени. Преоткривайки ги, бих искал те да бъдат възродени в платната ми за бъдещето. Вярвам, че призванието на твореца е да “очовечи” божествеността, за да стане тя достъпна за сърцето и разума на всеки един човек на Майката земя”, сподели развълнуван художникът.

Поздравителен адрес от името на областния управител Здравко Димитров прочете неговият заместник – г-жа Евелина Апостолова. „Пожелавам душата Ви никога да не напуска храма на творческото съзидание и удовлетворението от успеха да Ви съпътства и в бъдеще“, се казва в поздрава  на г-н Димитров към твореца.

Изложбата включва над 30 картини с живопис, в които творецът остава верен на уникалния си стил, в който се преплитат античност и християнство, съвремие и фолклор.

Вълчан Петров е автор на над 40 самостоятелни изложби в България и по света.

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/