Акцент, Новини

Обмислят мерки за подобряване безопасността на пътя Пазарджик – Пещера

Експерти от полицията, местната власт и областно пътно управление ще анализират състоянието на преминаващия през Пловдивска област участък от третокласен републикански път Пазарджик – Пещера. Целта е да се набележат конкретни мерки за подобряване безопасността на движението.

Съвместното решение бе взето на проведена среща в края на миналата седмица по инициатива на директора на ОДМВР – Пловдив старши комисар Атанас Илков и областния управител на Пловдивска област Здравко Димитров. Присъстваха също и заместник-кметът на Община “Стамболийски”, кметовете на град Кричим и селата Йоаким Груево, Кадиево, Куртово Конаре, Оризари, началникът и служители на РУ – Стамболийски, инспектори  от пловдивския сектор “Пътна полиция” и представители на Областно пътно управление. По време на разговорите бяха обсъдени редица възможности за подобряване безопасността на движение и предотвратяване на тежки пътни произшествия по преминаващия през Пловдивска област участък от третокласния републикански път Пазарджик – Пещера /ІІІ-375/.  В краткосрочен план от Областно пътно управление бе поет ангажимент за своевременно прочистване на крайпътната растителност. Готовност за насищане с полицейски екипи, засилен контрол над скоростта с помощта на мобилни видеокамери и строги санкции към нарушителите бяха заявени от директора на областната дирекция на МВР. За осъществяване на проекти в дългосрочна перспектива за евентуално изграждане на възпрепятстващи съоръжения, кръгови движения, светофарни уредби и сигнализация, бе създадена организация да стартира оглед на пътната отсечка. След задълбочен анализ на състоянието й от експертна комисия с представители на полицията, местната власт и пътно управление, ще бъдат разгледани конкретни предложения и възможности за тяхното финансиране.

Според статистика от сектор “Пътна полиция”, на територията на община “Стамболийски” през 2017 година са регистрирани 48 пътнотраноспортни произшествия с 8 загинали и 72 ранени. В сравнение с предходната 2016 година се отчита спад на катастрофите с 20 и на ранените – с 23, а броят на жертвите е запазил същата стойност.

За същия период в прилежащия участък, от 16 км до 23 км, на третокласния републикански път ІІІ-375 /Пазарджик – Пещера/ са възникнали 15 катастрофи с 7 жертви и 19 пострадали, като за 2016 година стойностите са били 13 ПТП, 5 загинали и 20 ранени.

Анелия Влахкинова, ОДМВР – Пловдив

Skip to content https://www.livechatalternative.com/