Акцент, Новини

Зам. Областният управител инж. Димитър Керин награди винопроизводители в Асеновград

За 26-та поредна година в Асеновград се проведе Празникът на домашното вино, организиран от община Асеновград. Тържеството започна с  шествие на винипроизводители и участници в конкурса за най-добро домашно вино от паметника Аристи Чорбаджака до черквата „Св. Богородица Благовещение”, известна още като  Рибната. Пред храма, стотици граждани и гости на Асеновград присъстваха на ритуала „Вино от чешма, където от чучура на чешмата, вместо вода, потече вино. Шествието продължи до Централния площад. Там на официална церемония бяха наградени победителите в XXVI конкурс „Най-добро домашно вино – реколта 2017 г.” и в VI кулинарен конкурс „Най-вкусните станимашки сармички „. По традиция конкурсът  се провежда на 31-ви януари – ден преди празника Трифон Зарезан. Победителите  бяха излъчени от дегустационна комисия от специалисти от Националния институт за изследване и контрол на вината и спиртните напитки – София, Университета по хранителни технологии – Пловдив, Изпълнителната агенция по лозата и виното – София, и Винзавод АД – Асеновград. Категориите, в които се състезаваха участниците бяха четири – за бяло вино, червено вино, розе и за производители извън община Асеновград. Те бяха спечелени от Георги Чорбаджиев – за червено вино, за бяло наградата получи Тома Паскалев, за розе първото място си поделиха Васил Буцев и Златка Чорбаджиева, а  призът за най-добро домашно вино, произведено извън община Асеновград, беше спечелен от Христо Ковачев от Троян.

Наградите в последните две категории връчи зам. областният управител на Пловдив област – инж. Димитър Керин.

 В празничната програма участваха актьорът Ненчо Балабанов, оркестър „Колорит“, танцова формация „Етноритъм“ и Юнашкия тиган на Ангел Ангелов.

През целия ден, участниците в празника, имаха възможност да дегустират  станимашки вина на „Винзавод” АД – Асеновград, винарска изба „Дядо Пламен”, както и месни и млечни   специалитети от Асеновград и селата. На тържеството присъстваха и гости от побратименият град Димитровград /Сърбия/ с техни специалитети и царибродско вино.

 

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/