Акцент, Новини

Каназирева: Получаваме подкрепа от гражданите за представителното проучване, за което им благодарим

800 пловдивчани и 200 лекари ще бъдат тествани по метода ELISA

Към днешна дата общият брой на пациентите  с COVID-19, жители на пловдивска област, е 92. От тях в общините:  Пловдив – 46,  Карлово – 2, Кричим – 2, Хисар – 2, Родопи – 32, Стамболийски – 5, Калояново – 1, Перущица – 2.

Оздравелите пациенти са вече 36, а на домашно лечение са 44. Това съобщи по данни на РЗИ областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева.

Към днешна дата  хоспитализирани са общо 12 лица, както следва:

  • В УМБАЛ “Свети Георги“ – 8;
  • В УМБАЛ „Каспела“ – 2;
  • В УМБАЛ „Пълмед“ –2  /на интензивно лечение-1/;

От 11 до 17 май, 2020 година, пробите, направени за Пловдив област за Ковид-19, са 1175. От тях има 10 са положителни, които вече са съобщени.

От всички потвърдени случаи  до момента 16 са инфектираните медицински лица, от които 11 са излекувани. От тях: 

  • 7 лекари, от които 3 оздравели, 3 на болнично лечение-УМБАЛ „Св. Георги”, 1 лекар, работещ в МБАЛ Пазарджик, установен като контактен, без симптоми, карантиниран в дома;
  • 4 медицински сестри, от които всички са оздравели;
  • 1 акушерка, която също е излекувана;
  • 4 санитарки – една  хоспитализирана, а другите 3 са напълно оздравели;

Относно информацията за заразени с Ковид-19 лекари в Пловдив и областта, областният управител уточни, че единият случай е от 16 май, 2020 година като се касае  за лекар на 55 години. Той е доброволец в инфекциозна клиника на  УМБАЛ „Свети Георги“, който повече от месец работи там. Медикът е хоспитализиран и е в добро състояние. Предприети  са всички необходими противоепидемични мерки.

Съобщеният днес случай от НОЩ е на 63-годишна пенсионирана лекарка, която работи в Нареченски бани. Тя от два месеца не е посещавала работното си място, защото санаториума е бил затворен с обявяването на извънредното положение.. Жената е от близкия семеен кръг на заразения медик от КОЦ и е хоспитализирана.

В Онкодиспансера изследването на персонала е приключило.  Взети са общо 105 проби, като от тях положителни са само две – на обявените вече лекар и медицинска сестра.

До момента в социалните домове в града и областта са изследвани 559 лица от персонала,  няма положителни резултати. Остават да бъдат тествани още 100 души от по-малките социални домове.

В Пловдив продължава и работата на терен на екипите, които  набират участниците в представителното проучване за Ковид-19 по метода „ELISA“. След дни ще бъдат готови и първите обобщения за броя на съгласилите се пловдивчани да се включат в проучването, уточни още Каназирева.

„Изненадващо и за нас, но засега получаваме над 60% подкрепа от гражданите, което е много повече от редица европейски страни. Това означава, че хората имат доверие  на институциите, както на областно ниво, така и на национално – към Националния оперативен щаб и към мерките и политиката на  Правителството, коментира Каназирева.

Тя уточни, че в рамките на проучването ще бъдат тествани  на случаен принцип  и 200 души от рисковите групи в шест болници  – лекари и персонал от спешни и Ковид отделения.

Областният управител допълни, че общият брой на свободните легла в здравните заведения в областта са 428, от които 85 са  интензивни.

Общият брой на поставени под карантина на територията на област Пловдив към 18.05.2020г. е 3126.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/