Акцент, Новини

Заместник областният управител инж. Димитър Керин положи венец пред паметника на загиналите във войните от Куклен

С освещаването на емблематичния паметник в централния парк на гр. Куклен, започна отбелязването на 140-тата годишнина от Освобождението на България от турско робство. Заместник областният управител инж. Димитър Керин,  кметът на Куклен Мария Белчева, представители от различни политически сили и жители на града  поднесоха венци и цветя пред паметника на загиналите  в Балканската и Първата  световна  война. „Пожелавам да върнем вярата в българския народ, защото народът това е всеки един от нас. Нека докажем, че свободата ни не ни е дадена даром. Нека докажем, че я заслужаваме”, заяви  в приветственото си обръщение Мария Белчева.

Отец Георги от кукленски манастир Св. Св. Козма и Дамян отслужи благодарствен молебен за саможертвата на участниците в освободителната война и освети обновеният паметник.

През 1912-1918 година жителите на Куклен участват във войните за национално обединение: Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, в които загиват 135 жители.  Днес имената им изпълват мраморните плочи на паметника в центъра на Куклен.

Тържествата завършиха с традиционен крос по случай Националния празник на Република България -3-ти март и 140-тата годишнина от Освобождението на Родината.

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/