Акцент, Новини

Областният управител Здравко Димитров присъства на тържествата по случай 140 години от Освобождението на България

Областният управител Здравко Димитров, заместник областните управители Петър Петров и Димитър Керин, и Главният секретар Борислав Димов, се поклониха пред паметта на героите, паднали за свободата на България.

Тържествата по случай  3-ти март – 140 години от Освобождението и Националния празник на България, започнаха с Благодарствен молебен в катедралния храм „Успение Богородично“ в Пловдив, отслужен от Знеполския епископ Арсений.

Час по-късно – в 12.00 часа, пред Паметника на руските освободители на хълм Бунарджика, започна празничното отбелязване на кръглата годишнина, на която приставаха Здравко Димитров, Петър Петров, Димитър Керин и Борислав Димов. Водещ на събитието бе Христо Христов, който вдъхновено рецитира „Опълченците на шипка“ от Иван Вазов. Официално слово беше прочетено от Савина Петкова – председател на Общински съвет-Пловдив. Стотици пловдивчани се стекоха на хълма, за да отдадат своята почит пред подвига на българските опълченци, руски, финландски и украински войни.  Бяха положени венци и цветя, с участието на представителен взвод, венценосци и военен духов оркестър.

Пред Паметника на опълченците на Централни гробища беше отслужена панихида за загиналите български опълченци и бяха положени венци и цветя с участието на представителен взвод и военен духов оркестър. Областният управител и Борислав Димов присъстваха на панихидата.

В 18.30 часа на площад „Централен“, пред Гарнизонния военен клуб, беше извършена тържествена заря-проверка по повод Националния празник на България – 3 март, с участието на военни формирования от гарнизон Пловдив. Командващият 68-а бригада „Специални сили“ бригаден генерал Явор Матеев пречете тържествено слова, а водещ беше актьорът Петър Тосков. На церемонията присъстваха областният управител Здравко Димитров и главният секретар Борислав Димов.

Тържествата по случай 140 години от Освобождението на България завършиха със заря-проверка.

 

Ваня Трингова
Връзки с обществеността
Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605567

 

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/