Акцент, Новини

Областна администрация – Пловдив се включи в дейностите по международен проект за унаследяване и трансфер на бизнеса

На 21 и 22 март в Гранд Хотел Пловдив се проведе среща по проект STOB regions – Приемственост и трансфер на бизнес в регионите, който е съфинансиран от Програма за междурегионално сътрудничество ИНТЕРРЕГ ЕВРОПА 2014-2020. и се изпълнява от Агенция за регионално развитие с Бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия – Пловдив с институционалната подкрепа на Областна администрация – Пловдив.

В първия ден г-жа Евелина Апостолова, заместник областен управител на област Пловдив, взе участие в срещата, като приветства партньорите от държавите по проекта – България, Германия, Дания, Полша, Финландия, Румъния, Испания и Словения, и представи социално-икономическия профил на областта. В словото си г-жа Апостолова акцентира на програмата на Правителството (2017-2021), в която развитието на бизнеса, както и създаването и запазването на работни места е водещ приоритет за постигането на балансирано регионално развитие. При представянето на област Пловдив заместник областният управител отбеляза, че в последните години се наблюдава устойчив растеж на икономиката с увеличаване на преките инвестиции, като добър пример за област Пловдив е „Тракия икономическа зона“, привлякла за 20 години повече от 140 международни и български утвърдили се компании. Г-жа Апостолова посочи, че малките и средните предприятия са гръбнакът на икономиката и техният дял в област Пловдив е близо 99%, като в много от случаите става въпрос за семеен бизнес, в който ключов елемент е унаследяването и предоставените възможности за развитие. „Много внимание е отделено на стартирането на нов бизнес, но за напредъка и разкритите работни места е също толкова важно да се гарантира продължаващото развитие на съществуващите фирми. В тази посока държавата има особена роля в подпомагането на бизнеса чрез навременни и адекватни мерки, съобразени с потребностите на сектора“, обобщи зам. областният управител в заключение.

Професор Йорданка Алексиева, заместникректор на Университета по хранителни технологии – Пловдив, запозна участниците с темата за университетите и връзката им с трансфера на бизнес, а д-р Добрина Проданова, председател на УС на Търговско-промишлена камараПловдив, представи основни юридически и психологически проблеми, свързани с унаследяването и трансфера в семейните фирми. Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия представи основните приоритетни области, новите възможности за коректните предприемачи, достъпа до финансиране и интернационализацията като част от Националната стратегия за насърчаване на малките и средните предприятия (2014 – 2020). Председателят на Регионалната занаятчийска камара – г-жа Тони Симидчиева, показа добрите практики в област Пловдив с Улицата на занаятите, Занаятчийския център „Бакалова къща“ и провеждането на различни форуми за конкретни занаяти, много от които са образци за унаследяване на бизнес.

Последваха презентации за ситуацията в страните партньори, които дискутираха темата за различните целеви групи на потенциални купувачи на бизнес. Модератор на срещата бе Велизар Петров, изпълнителен директор на Агенцията за регионално развитие с Бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия – българският партньор по проекта.

През втория ден участниците се фокусираха върху ситуацията в България. Заедно с партньорите бяха обсъдени особеностите, както и бе направен ситуационен анализ, свързан с темата за унаследяване и трансфер на бизнес. Той ще послужи за изготвянето на препоръки към Националната стратегия за насърчаване на малките и средните предприятия (2014 – 2020).

 

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/