Акцент, Новини

Ученици от Математическата гимназия искат да възродят забравен символ на Пловдив

Ученици от 12-ти клас на Математическата гимназия в Пловдив подеха инициативата да възстановят легендарния символ на Кючук Париж – кулата на Сачмената фабрика, която бе бутната на 9 декември 2003 година.  Автор на идеята е учителят по „Свят и личност” Михаил Казанджиев. Те представиха идеята си пред зам. областния управител инж. Димитър Керин, кметът на район „Южен“ Борислав Инчев и заместникът му Апостол Шопов ” . Талантливите випускници показаха макети, рисунки и дигитални 3D реконструкции на инженерното чудо на фабриканта Иван Нейков, което според местните легенди, е дало неформалното име на целия район „Южен”.

„Македонските заселници са се будили сутрин, виждали са кулата в небето и са си казвали: Все едно сме в Париж”, припомниха учениците.

Те искат да започнат акция по набирането на средства за изграждане на реплика на кулата и за целта представиха своите рисунки, които евентуално биха могли да бъдат продавани като фотокопия. Във всички тях присъства кулата на Сачмената фабрика. На една от рисунките е изобразен френски офицер, седнал на зелена поляна, а пред него се издига Кулата на Кючука.

„Това е друга легенда от квартала – че названието му е дадено от пленени френски войници, които като видели кулата казали, че им напомня за Париж. Това разбира се не отговаря на фактите, защото Сачмената е вдигната през 1928 година – много след като френските пленници са напуснали Пловдив”, обясни Михаил Казанджиев.

Абитуриентите Мирослав Николов и Иван Русков пък бяха направили от летвички макет на инженерното съоръжение.

Учениците отправиха молба към кмета на района Борислав Инчев да внесе в Общинския съвет предложение за издигане на реплика на този изгубен пловдивски символ. „Оригиналната височина е била 30-40 метра, но новата може да е наполовина“, предложиха учениците. Те искат около този индустриален паметник да се оформи и малък парк. „Идеята за възраждането на този погубен градски символ е много добра и интересна и аз също смятам, че градът само ще спечели от неговото възстановяване“, каза в подкрепа на проекта зам. областният управител инж. Керин.

 

Галерия

Последна редакция на 02 май, 2018 в 21:30

Skip to content https://www.livechatalternative.com/