Акцент, Новини

Клисура отбеляза 142 години от Априлското въстание

В продължение на два дни Клисура чества тържествено 142-та  годишнина от Априлската епопея. Да се поклонят пред подвига и саможертвата на априлските герои и 400-те клисурци, дали живота си за родината, в града дойдоха представители на държавната и местната власт, народни представители от различни политически сили, граждани на Клисура и хора от цялата страна. Областна администрация – Пловдив беше представена от областния управител Здравко Димитров.

 Честванията започнаха на 30-ти април със заупокойна панихида  в  памет на загиналите  през 1876 година  въстаници и жители на града, която беше отслужена от  Неговото  високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. Той изпълни ритуала в църквата „Свето успение Богородично”  в съслужение с епископ Арсений и местни свещеници. По-късно, на пл. „20-ти април“, пред Павурджиевата къща, се състоя тържественият митинг-заря. Официален гост бе председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която прие строя на почетните роти на 61 Стрямска механизирана бригада.

„В изстрадалата история на нашия народ има страници, написани с кръвта на героите и такива се тези отпреди 142 години, които ние наричаме Априлска епопея“, каза в приветствието си кметът на Карлово Емил Кабаиванов. „И днес ние трябва да си припомняме и да предаваме на нашите деца, че на 14 април 1876 година е проведено Народното събрание на Оборище, а на 20 април същата година в Копривщица Тодор Каблешков ще напише Кървавото писмо, което оповестява началото на Априлското въстание“, припомни кметът. Той добави, че в Клисура писмото е донесено от Никола Караджов, чиито думи също помним – „Няма нищо по-скъпо от отечеството“. По време на въстанието Клисура дава 400 свидни жертви – мъже, жени, деца, опожарени са 800 къщи, изпепелен е Алтън Клисура, припомни още г-н Кабаиванов.

В словото си председателя на НС Цвета Караянчева заяви: „Прави сте, клисурци, да изпитвате истинска гордост! И не само заради миналото, не само за това, че сте наследници на великани. А и заради настоящето, заради опазената родова памет, заради това, че благодарение на хора като вас подвигът на въстаниците живее и ще живее! Затова, че продължавате да давате пример за единство, за стремежа ни да бъдем силен и уважаван народ.“

Паметта на загиналите бе почетена с падане на колене. Пред барелефа им в центъра на града бяха поднесени венци и цветя.

 Честването продължи и на 1-ви май с поетичен рецитал на актьора Янко Лозанов. В местността Зли дол се проведе традиционната възстановка на моменти от Априлското въстание през 1876 г. в Клисура. В нея участваха местни самодейци и членове от НД „Традиция“.

 

Skip to content https://www.livechatalternative.com/