Сопот чества 168 години от рождението на Патриарха на българската литература – Иван Вазов

В продължение на една седмица, Сопот чества 168 години от рождението на Патриарха на българската литература – Иван Вазов. Кулминацията на тържествата беше на 9-ти юли, когато в църквата „Св. св. Петър и Павел” в Сопот беше отслужена света литургия по случай 168 години от рождението на народния поет и за помен на семейството.

Да почетат Вазовите празници в Сопот дойдоха български писатели и интелектуалци – доц. Григорий Вазов, който е почетен гражданин на Сопот, акад. Георги Марков, Иван Гранитски, Валерия Велева, представители на местната и държавната власт. Сред гостите бе и президентът /2002-2012 г./Георги Първанов, който получи от кмета на Сопот почетно отличие. Областна администрация – Пловдив беше представена от зам. областния управител – инж. Димитър Керин.

Слова по повод 168 години от рождението на Иван Вазов произнесоха кметът на Сопот Деян Дойнов и тазгодишният носител на Вазовата награда проф. Боян Биолчев. Наградата на проф. Биолчев бе връчена на тържествена церемония на 8-ми юли на площада, на който се издига паметника на Патриарха на българската литература. След срещата си с публиката на Сопот проф. Боян Биолчев засади своето дръвче в градината на носителите на Вазовата награда, която е в непосредствена близост до родната къща на народния поет.

„Невероятно съм поласкан от вниманието, от това, че получавам наградата точно на името на Иван Вазов, заяви проф. Боян Биолчев. Опасявам се, че колко и да е сърдечно, това което мисля и което ще кажа, може да звучи като клише“, каза развълнуван лауреатът. Фактът, че българската култура до голяма степен се е породила в Подбалкана, в Сопот, е много показателен за мястото му в духовността на българина. И в тази атмосфера в крайна сметка човекът, който е роден и израснал тук, е Патриархът на българската литература. Това значи, че Сопот представлява някакъв храм на културата…Литература оцелява, когато има читатели. Защото само написана, тя е като мъртъв текст в намерени папируси. Иначе всичко зависи от начина на създаване на информацията за литература, от образователния ценз на едно общество“, каза още проф. Биолчев.

С тържествен военен ритуал бяха положени венци и цветя на паметника на Патриарха на българската литература.

 

Галерия

@ven10

© Областна администрация Пловдив 2012-2017