Акцент, Новини

Карлово отбеляза 181 години от рождението на Васил Левски

В продължение на два дни граждани и гости на гр. Карлово честваха 181 години от рождението на Апостола на свободата – Васил Левски.

На 17-ти юли, на площад „20-ти юли“, по традиция се състоя церемонията по връчване на Наградата на Карлово. На следващия ден, 18 юли, в храм „Св. Николай“ беше отслужена тържествена Света литургия.  След  като бяха положени цветя на гроба на майката на Васил Левски – Гина Кунчева, се състоя литийно шествие и извършен молебен за благоденствието на града, на жителите и гостите му. На площада традиционно бяха посрещнати участниците в Националния туристически поход „По стъпките на Васил Левски”.

Кулминацията на честването беше изнасянето на  знамето на Карловския революционен комитет. След това бригадният генерал на карловския гарнизон прие почетния строй на представителни части на Българската армия.

 „Нашата история е като пъстра мозайка. Без Карлово тя няма да е завършена“- каза в тържественото си слово общинският кмет д-р Емил Кабаиванов. „Карлово заема своето историческо място и в историята на българското Възраждане и националната революция. Карлово даде личности. Карлово даде най-големият – Апостолът на българската свобода.“ Кметът подчерта, че за Левски не е лесно да се говори. Той е държавникът, който създаде вътрешната революционна организация. Той е и учителят. Той е честен и безстрашлив. Той е обречен на отечеството. „Левски е еманация на българския дух. Ако е сред нас какво ще ни каже. Защо нацията не е единна, пазете целокупна България. Благословена е България с герой като Левски“- каза в заключение д-р Емил Кабаиванов.

„ Апостолът е нашата мяра за време, мярата ни за българщина. Ключ за оковите, с които всеки един от нас невидимо е свързал себе си“-заяви Емил Христов – заместник-председател на 44-то Народно събрание, в словото си на церемонията по повод годишнината от рождението на Левски и попита: „Виждаш ли ни, чуваш ли ни, Апостоле? Дали сме достойни, дали направихме България това царство на равенството и разбирателството между всички националности? Може ли всеки един да каже, аз съм посветил себе си на отечеството и за него трябва да се жертва всичко, дори и себе си?“

В знак на признателност към Апостола на свободата бяха поднесени венци и цветя от името на президента Румен Радев, на министър-председателя Бойко Борисов, на председателя на НС Цвета Караянчева, на парламентарни групи, на държавни институции и неправителствени организации. Сред официалните лица на тържествения митинг – заря присъстваха ген. Константин Попов – председател на Комисията по отбрана в 44-то Народно събрание, вицепремиерът Валери Симеонов, депутати, военнослужещи, общественици, гости и граждани на Карлово. Областна администрация – Пловдив беше представена от зам. областния  управител Евелина Апостолова, а областният управител Здравко Димитров изпрати венец, който беше положен пред паметника на Апостола. Празникът  завърши с тържествена заря. В церемонията се включиха представителни формирования, военен духов оркестър и венценосци.  Празникът  завърши с тържествена заря.

 

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/