Акцент Новини

Трета работна среща във връзка с възстановяването и реконструкцията на Военен клуб – Пловдив

Днес в Областна администрация – Пловдив се състоя третата работна среща във връзка с проекта за възстановяване и рехабилитация на Военен клуб – Пловдив.

На срещата присъстваха областният управител Здравко Димитров, заместник-министърът на културата Румен Димитров, началникът на Гарнизон Пловдив – бригаден генерал Явор Матеев, заместник областните управители Петър Петров и Димитър Керин, Борислав Димов – главен секретар в областна администрация Пловдив, Нина Найденова – директор Държавна опера – Пловдив, Стефан Шивачев –  директор на Регионален исторически музей в град Пловдив и представители на Министерство на отбраната и Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“.

Целта на заседанието бе да се уточнят етапите, до който са достигнали процедурите по проекта за рехабилитация на сградата, за да се възстанови обликът й от 1908 година.

От Изпълнителната агенция съобщиха, че проектът е приоритетен и предстои изготвянето на процедура за обществена поръчка за възлагане изготвянето на архитектурния план. Очаква се това да стане в началото на месец август. В Община Пловдив е подадено заявление за издаване на виза за проектиране.

Заместник-министърът на културата Румен Димитров обеща пълно съдействие от страна на Министерство на културата, за да може сградата, която е със статут на групов исторически и архитектурен паметник на културата, да получи разрешение за реконструкция. Той препоръча, след като бъде възстановено архитектурното бижу на Пловдив, в него да се съвместяват дейностите на Военните клубове и на Държавна опера – Пловдив за симфонични концерти. Бригаден генерал Явор Матеев и директорът на Държавна опера – Пловдив изразиха пълното си съгласие да развиват съвместна дейност.

Областният управител заяви, че ще се търсят всички възможни форми на партньорство с оглед издигане на престижа на Военен клуб – Пловдив като институция, която вече 110 години съхранява в себе си историческото, обществено и културно развитие на града.

Следващото заседание ще се проведе в началото на месец септември.

 

Ваня Трингова
Връзки с обществеността
Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605567

https://www.livechatalternative.com/