Откриване на изложба „Идентичност между символика и цветове“

На 6-ти ноември 2018 г. от 17.30 ч. в Дома на културата „Борис Христов“ – гр. Пловдив беше открита колективна изложба с творби на български и италиански художници, ангажирани в разработването на концепцията за национална идентичност чрез цветовете на трибагреника.

Изложбата е организирана от Областна администрация-Пловдив в изпълнение на Работната програма за 2018 г. на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз, Приоритет 2: „2018 – Година на културното наследство и представяне на многообразието на етноси и култури в Европейския съюз и приносът на Република България към европейските ценности“.

Домът на културата е домакин на творбите на 30 художници от Академията за изящни изкуства в Брера (Милано) и тези на 22 преподаватели и студенти на Националната художествена академия в София, събрани под наслов „Идентичност между символика и цветове“, от 6-ти до 30-ти ноември 2018 г.

В началото на XXI век, характеризиращ се с разгорещени дебати по темата за културното разнообразие, изложбата потвърждава значението на споделеното наследство, запазено в културата на всяка една страна по света, и на сравнението и диалога, които ни обединяват. От литографии до фотографии, минавайки през дигиталната графика и най-класическата рисунка, творците възстановят огромната художествена вселена, която преодолява териториалните граници в диалог между традиции и възприятия.

На събитието присъстваха г-жа Евелина Апостолова, заместник областен управител на област Пловдив и г-жа Луиджина Педди, директор на Италиански културен институт – гр. София и културен аташе на посолството на Италия в България, които официално откриха изложбата.

 

[news_gallery_bg]

 

@ven10

© Областна администрация Пловдив 2012-2017