Акцент, Новини

Народно читалище „Любен Каравелов – 1897“ в село Куртово Конаре закри поредицата от събития във връзка с честването на 75 – годишнината от спасяването на българските евреи

На 2 ноември 2018г. Народно читалище ”Л. Каравелов 1897” – с. Куртово Конаре почете приноса на Република България за спасяването на българските евреи, като  проведе възпоменателно събитие ”Вечер на солидарността” подкрепено и финансирано от Областна администрация – Пловдив в изпълнение на Работната програма за 2018 по Комуникационната стратегия на България за Европейския съюз.

Ландшафтният архитект Владимир Маринов представи интересна презентация за строежа на оградата на резиденция „Кричим”. В последвалата дискусия бяха представени факти от историята на Куртово Конаре – лични мнения и откъси от спомени. Край селото през 1943г. е имало трудов лагер за евреи, които са работили по укрепване на дигата на р. Въча и по изграждането на оградата на парка и стопанството в Двореца „Кричим“. Архитект Маринов изтъкна, че въпреки тежките условия тези хора са били спасени от депортация в лагерите на смъртта. Изтъкната бе ролята на Димитър Пешев  с група депутати от Народното събрание, както и на митрополит Кирил, на Цар Борис III Освободител и на видни интелектуалци и общественици за спасяването на българските евреи.

Пред гостите на събитието домакините от читалището представиха и две тематични книги, специално закупени за читалищната библиотека: „Извън хватката на Хитлер /Героичното спасяване на българските евреи/” на проф. Михаел Бар-Зоар и „България – Израел. Разкази за две страни и две епохи“ със съставител Даниела Колева. Прожектиран бе и документален филм за спасяването на българските евреи. Във фоайето на читалището бе подредена тематична изложба с фотоси от трудови лагери за евреи и снимки на хората, помогнали за тяхното спасяване.
След откриване на изложбата гостите се насладиха на изпълненията на Детска фолклорна група „Куртовче“ и Женския народен хор при читалището с художествен ръководител Радка Стефанова. Специално за случая участниците в женския народен хор бяха подготвили в репертоара си две популярни еврейски песни – „Hava nagila” и „Haim Moshe -Toda”.
След концерта бе представена традиционна българска и еврейска кухня с дегустация за всички присъстващи.

[news_gallery_bg]
Skip to content https://www.livechatalternative.com/