Акцент, Новини

Областният управител се срещна с посланика на Албания

Извънредният и пълномощен посланик на Република Албания в България Н. Пр. Доника Ходжа беше на посещение в Областна администрация – Пловдив. Тя беше посрещната от областния управител Здравко Димитров и неговите заместници – Евелина Апостолова, Димитър Керин и Петър Петров. На срещата присъства и почетният консул на Албания в Пловдив Аристир Димо.

Целта на посещението бе да се обсъдят нивата на икономическото сътрудничество между България и Албания и да се намерят нови възможности за развитие на партньорските бизнес взаимоотношения между Област Пловдив и Област Дуръс (Драч) в Албания.

Областният управител приветства гостите с добре дошли и представи Област Пловдив като един от най-бързо развиващите се региони в България. Той разказа за древната история, за културно-историческото наследство и етническата толерантност в един от най-старите живи градове в Европа и за възможностите за инвестиции, които предлага района.

Посланик Ходжа благодари за гостоприемството и подчерта, че през годините са създадени много близки и приятелски връзки между двете държави, но по отношение на бизнес инвестициите има какво още да се желае.  Тя заяви, че много представители на бизнеса в Албания се интересуват от възможностите за по-тясно партньорство и инвестиции в региона и са изразили желание да развиват свой бизнес тук. Нейно Превъзходителство предложи да се постави началото на по-тясно икономическо сътрудничество между областите Пловдив и Дурас и се надява това посещение да даде основа за по-тесни контакти.

Областният управител с радост прие предложението и заяви, че ще инициира работна среща, на която ще  бъдат поканени представители на различни бизнес организации от двете страни, които да обменят информация и да създадат трайни партньорски взаимоотношения.

„Тази среща ще бъде парва стъпка към развитие на двустранните бизнес взаимоотношения. Пловдивска област предлага едни от най-добрите условия за инвестиции, а българското правителство гарантира сигурността на всеки един вложен лев“, заяви областният управител.

В края на срещата посланик Ходжа подари на областния управител каталог със снимки от Албания, а той я дари с почетен плакет.


Н. Пр. Доника Ходжа  е Извънреден и пълномощен посланик на Република Албания в Република България от октомври 2018 г. 
Доктор по история на международните отношения.

Била е директор на отдела за икономическа и обществена дипломация и диаспора към Министерството на Европа и външните работи на Албания (2015 г. -2018). 

Работила е като съветник и първи секретар в посолството на Република Албания в Италия през периода 2002 – 2006 и 2008 – 2015 г.  
Д-р Ходжа е работила и като ръководител на протокола и съветник на министър-председателя на Албания през 2002 г.  

От 1999 г. до 2002 г. работи като офицер и директор на отдел „Информация и преводи“, отдел „Преса и информация“, Министерство на външните работи.

През 1998 г. д-р Ходжа работи в Министерството на културата, младежта и спорта като говорител и служител на Службата за информация и комуникация. 

Преподавател по бизнес английски в университета в Тирана от 1998 до 2001 г.
 

Skip to content https://www.livechatalternative.com/