Акцент, Новини

Областният управител присъства на тържествата по случай 6-ти септември, ден на Съединението и на град Пловдив

Областният управител присъства на тържествата по случай 6-ти септември, ден на Съединението и на град Пловдив. Празникът започна с тържествен молебен в църквата „Света Богородица“, отслужен от Н. В. Пр Пловдивският Митрополит Николай. На молебен присъстваха граждани, официални лица, сред които кметът Иван Тотев, председателят на Общински съвет Савина Петкова, народни представители, общински съветници, заместник-кметове и областни управители, районни кметове.

В чест на празника бяха поднесени венци и цветя на паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина и паметната плоча на майор Райчо Николов. Стотици пловдивчани изпълниха Главната улица, отбелязвайки днешния ден, където преди 134г. Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес.

До Съединението се стига след народни бунтове в Панагюрище, Чирпан, Пазарджик, Голямо Конаре и други южнобългарски селища, координирани от Българския таен централен революционен комитет. В резултат на военен преврат, оглавен от майор Данаил Николаев, османският губернатор в Пловдив Гаврил Кръстевич е свален от власт и заменен от администрация, назначена от българския княз Александър I. Със Съединението и успешната му защита българите постигат първия етап от националното си обединение и ревизията на Берлинския договор.

Територията и населението на Княжество България се увеличават съществено, но това подтиква съседните балкански държави да се обединят трайно срещу идеята за автономия на Македония и Одринско.

Програмата до края на деня продължава с Празничен концерт с участието на Биг Бенд Пловдив и солисти, диригент Николай Гешев в 12.00 часа на площад „Стефан Стамболов“. От 18.30 часа на Римския стадион може да се види концерт на групата „Ла Туна“ от Университета Алкала де Енарес в Мадрид, Испания. Отново от 18.30 часа на площад „Централен“, пред Военния клуб ще може да се наблюдава възстановка на събитията от 6 септември 1885 година от комитет „Родолюбие“. От 19.00 часа на площад „Стефан Стамболов“ – „Фолклор…или просто музика!“-Празничен концерт “Богдан Трио Плюс“, с ръководител Димитър Богданов, продуцент „KK company”.

Тържествената заря-проверка по повод 134-та годишнина от Съединението на България и Празника на град Пловдив ще започне от 20.30 часа на площад „Съединение“.

Ваня Трингова
Връзки с обществеността
Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605567

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/