Честит ден на Съединението!

УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ НА ОБЛАСТ ПЛОВДИВ, 

СКЪПИ СЪНАРОДНИЦИ,

Днес отбелязваме 134 години от Съединението на България.

Това е актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885 г.

Ако в българската следосвобожденска история примерите на самостоятелно реализирани акции са малко, то една от тях е Съединението. И именно в този акт най-силно се вижда единението на българската общественост и отделните български политически дейци, които независимо от острите вътрешни разногласия, успяват да обединят силите си, и чрез търпелива тактика и решителни действия, да постигнат лелеяното обединение.

Именно Съединението се явява първата реална стъпка към сбъдването на националния идеал и се нарежда сред най-големите дела, подготвени и извършени от българи. При неговата подготовка и в борбата за неговата защита, българите показват политическа зрялост.

Най-важната поука от този акт е девизът, който е поставен на главния вход на Народното събрание и гласи “Съединението прави силата”. 

Нека никога не забравяме посланието на този девиз, който доказва, че по жизнено важните въпроси, винаги трябва да бъде постигано национално съгласие.

В днешно време да помним и честваме великото дело на Съединението на България, означава да знаем, че голямата ни сила като народ, като българи, е в това да сме заедно!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

С уважение,

ЗДРАВКО ДИМИТРОВ

Областен управител Област Пловдив

@ven10

© Областна администрация Пловдив 2012-2017