Акцент, Новини

Откриха барелеф на големия българин, юристът станал известен по цял свят като спасител на българските евреи – Димитър Пешев

Заместник областният управител Евелина Апостолова присъства на тържествената церемония по откриване барелефа на големия българин, юристът станал известен по цял свят като спасител на българските евреи – Димитър Пешев /1894 – 1973/.

След като завършва юридическото си образование в СУ „Свети  Климент Охридски“, Димитър Йосифов Пешев работи като съдия в Окръжен съд – Пловдив и в София. През 1935 г. е министър на правосъдието, а по-късно e подпредседател на XXIV и на XXV Обикновено Народно събрание. През 1943 г. той оглавява акцията на група народни представители за предотвратяване на депортацията на българските евреи в лагерите на смъртта.

Събитието, на което присъстваха  бе по повод тържествата, с които Окръженият и Районният съд в Пловдив отбелязват 140 години от създаването си. Барелефът на Димитър Пешев е реализиран със спомоществователството на Организацията на евреите „Шалом – Пловдив“ .

Г-жа Евелина Апостолова не пропусна да поздрави пловдивския скулптор Атанас Карадечев, създател на мемориалния барелеф.

На тържеството в Съдебната палата освен множество официални гости присъства и г-жа Кичка Пешева – племенница на Димитър Пешев, която разказа спомени за своя чичо.

Skip to content https://www.livechatalternative.com/