Новини

Здравко Димитров поздрави авторът на „Пловдивски справочник“ Димитър Райчев

Прекрасният сборник „Пловдивски справочник“, с автор Димитър Райчев, събра стотици пловдивчани и гости на премиерата, която се състоя броени дни преди Деня на българската просвета и славянската писменост 24 май.

Специални гости на тържеството бяха президентът на Република България /1997г. – 2002г./ Петър Стоянов и областният управител Здравко Димитров.

И двамата поздравиха автора  и разказаха емоционално какви чувства е предизвикало първото им съприкосновение с уникалното четиво. Здравко Димитров сподели, че така се е захласнал по тези интересни факти, снимки, дати и имена на пловдивчани, живели през последните сто и десет години, че е закъснял за работа. Той пожела на Мимо Райчев да следва безотказно мисията си за запазване паметта на Пловдив и каза „Който пише за историята, остава в историята и Мимо Райчев несъмнено ще остане в историята!“

Петър Стоянов също се върна назад във времето, като разказа интересни случки и любими негови места от миналото. Той си спомни, че често е посещавал сладкарница „Тененуга“, в която е преживял първите си ученически трепети.

Няколко извадки от вестници, издавани преди сто години, сякаш са писани днес. „От Освобождението пловдивските улици само се правят, а пловдивчани от кал не могат да се движат. Най-главната улица „Станционна“, която цяло лято и есен се е посипвала с чакъл и засипвала с пясък, или по-добре с пръст, понастоящем така е наспорена с кал, щото файтоните потъват из нея. Гражданите виждат „добрите дела“ на избранниците си, виждат разкошното пилеене на парите за „добри пътища“, чувстват горчивата измама на която са подхвърлени, но какво могат да сторят, когато министърът на полицията назначава, т.е. натрапва кметовете?…“ Е, звучи ни познато, нали?

Подобни дописки, различни обявления и реклами, могат да се открият почти на всяка страница в книгата.

„Пловдивски справочник“ следва линията на предишният сборник на Мимо Райчев „Пловдивски алманах“, но има по-различна цел.

Върху повече от 800 е събран многоликия и колоритен мултиетнически дух на Пловдив. Тук можем да намерим имената на индустриалци, производители, търговци, комисионери, предприемачи, износители, вносители, занаятчии, банкери, учители, адвокати, сарафи, лекари и учители, които са се трудили и работили, за да придадат на Пловдив облика на един съвременен и неповторим град. Тогава, както и  днес, рамо до рамо са живели, радвали, празнували и се трудили българи, турци, арменци, евреи, французи, италианци, англичани, руснаци, германци. И именно те, независимо от етноса и религията си, са допринасяли за този несравним дух и енергия, които носи Пловдив и до днес. Тези хора са в основата на просперитета на нашия град, започнал след Освобождението и за това имената им не трябва да бъдат забравени.

Без преувеличение можем да кажем, че „Пловдивски справочник“ на Димитър Райчев е ценност за всяка домашна библиотека, защото остава дар и за идните поколения.

Последна редакция на 16 август, 2016 в 20:59

Skip to content https://www.livechatalternative.com/