Акцент, Новини

Дани Каназирева: За Ботев с почит и преклонение!

Областният управител на област Пловдив Дани Каназирева бе сред официалните гости в Калофер, където започнаха тържествата по повод 172-та годишнина от рождението на Христо Ботев.

В словото си на тържествено събрание в едноименното читалище Каназирева отбеляза, че 172 години след рождението на великия поет и революцинер стиховете и делото му продължават да вълнуват всички българи и да предизвикват почит и преклонение.

„В историята и културата на всеки един народ има личности, които са се откроили с качествата или с дейността си, хора, чиито имена се знаят както от най-възрастните, така и от невръстните деца, подчерта пред пълната зала Каназирева

Тя припомни,че такава личност за нашата нация безспорно е Христо Ботев – човек с буен, страстен, силен дух.

„Нещо повече! Ботев е сложна, изпреварила времето си личност. Той сякаш е извън времето. Поезията му ни кара да настръхваме, публицистиката му дори и сега звучи актуално. А делото му – делото му е подвиг!

Биографията на Ботев, за краткото време през което е живял, е толкова разнообразна, че е трудно да го определиш само като поет, само като революционер, само като учител, публицист или прозаик.

Той е една многостранна личност, непрестанно диреща нещо ново.

Може би затова е изживял и своя живот така. На един дъх. Както на един дъх се четат неговите стихове“, допълни Каназирева.

С думи за Ботев кметът на Калофер Румен Стоянов откри тържественото събрание, което вече е традиция за родния град на поета.

Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова в словото си припомни важни моменти от живота и делото на поета – революционер и подчерта значимостта на незабравимото му творчество.

След тържественото събрание жителите и гостите на Калофер гледаха моноспектакъла „Щурчето – убиецът на Ботев“ по романа на Неда Антонова „Неговата любима, представен от Димитър Селенски и ДТ „Гео Милев“ от Стара Загора .Вечерта приключи с празнични илюминации.

На 6 януари тържествата в родния град на Ботев продължават.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/