Акцент, Новини

С освещаване на бойните знамена, водосвет и ритуал по хвърляне на кръста Пловдив отбеляза Богоявление

Областният управител Дани Каназирева, кметът на Пловдив Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет Александър Държиков и генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции на Българската армия, бяха сред официалните лица на големия християнски празник, който започна с Архиерейска света литургия в катедралния храм „Успение Богородично”.

След това в двора на църквата Негово Високопреосвещенство  митрополит Николай освети бойните знамена на Пловдивския гарнизон и благослови присъстващите.

От там с литийно шествие с хоругви и иконата на Богоявление  присъстващите тръгнаха  към Водната палата, където на брега река Марица беше отслужен Великия Богоявленски водосвет и владиката хвърли кръста  в ледените води.

Светинята тази година  беше извадена от 37 годишния Николай  Станков от Пловдив.

След празничната церемония Негово високопреосвещенство Николай се  помоли за здраве и благоденствие на всички жители на града.

На празника присъстваха още заместник областните управители Димитър Керин и Петър Петров, представители на община Пловдив, районни кметове, общественици и граждани.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/