Акцент, Новини

Каназирева: Няма опасност за питейната вода, взети са превантивни мерки

Областният управител  Дани Каназирева посочи, че няма риск за качеството на питейната вода в Пловдив. От вчера всички институции, включително и ВиК, са в непрекъснат контакт по между си и се извършват проверки след замърсяването на река Марица в района на Пазарджик и Пловдив.

 „Това е най-важният въпрос. Взети са всички необходими мерки, включително и превантивни. Ограничено е водовземането от двете помпени станции „Юг“ и „Север“. Непрекъснато се вземат проби. Категорично няма опасност за питейната вода, няма място за притеснения, заяви Каназирева

По думите й остава призивът към хората да преустановят  улова на риба по поречието на река Марица и да бъде ограничен  достъпът до водата на домашни животни, докато се изясни естеството на замърсяване на реката и всички проби са в норма.

„Безспорен факт е нарушението от вчера, което е със сериозни последици. Нека досъдебното производство и компетентните органи да  установят със сигурност източника на замърсяването и да обявят нарушителя. Институциите работят денонощно“, каза още Каназирева.

Тя допълни, че все още не може да се каже категорично какво е причинило замърсяването на река Марица.

„Бързите тестове от вчера показаха,че във водите на река Марица в района на Стамболийски и Цалапица няма наличие на цианид. Открито е наличие на пестициди към Пазарджик , но не е ясно още какъв вид са и в какво количество“, уточни Каназирева.

Днес са  взети повторни проби от водата , предстои да бъде изследвана  и мъртвата риба в специализирана лаборатория в София, но резултатите ще  бъдат готови през новата седмица. От ИАРА е направен оглед на реката в целия пловдивски регион, включително до Първомай и друга умряла риба не е открита.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/