Акцент Новини

Каназирева: Предприети са мерки срещу заразата от коронавирус, място за паника и безпокойство в Пловдив и областта няма

По указание на Здравното министерство на територията на Пловдив и областта вече действа Областен кризисен щаб с мерки срещу коронавируса, който е  под егидата на областния управител Дани Каназирева. В него участват представители на  всички институции, ангажирани с проблема – РЗИ, болници,РД на МВР, Гранична полиция, Община Пловдив, Центъра за спешна медицинска помощ, Българския лекарски съюз, Сдружението на общопрактикуващите лекари-Пловдив и Областната дирекция по безопасност на храните.

Място за паника и безпокойство в Пловдив и областта няма, заяви областният управител след първото заседание на щаба.

Към момента няма нито един случай на заболял от коронавирус, а координацията между държавните институции е безупречна.

РЗИ и служители на Гранична полиция са в непрекъсната връзка, осигурен е контрол на летище „Пловдив“.

Болниците на територията на Пловдив също са в готовност. В УМБАЛ“Свети Георги“ са отделени 46 легла, цяло отделение от 36 легла са осигурени в бившата Окръжна болница, още 10 легла има определени във Военна болница. При необходимост в Кожна клиника ще се осигурят допълнително легла, осигурена е и възможност за настаняване на болни в  общинската болница в Карлово -10 легла.

На сайта на РЗИ има  публикувана информация относно заболяването, симптомите и мерки за предпазване. Всеки ден ще се получава справка за леглата в болниците, където евентуално ще бъдат настанявани пациенти и актуална информация за обстановката, допълни Каназирева.

Тя отново апелира да не се създава излишна паника, защото според специалистите се задава и втората вълна на обикновения грип. Институциите препоръчват всеки, който има притеснения и съмнения да си направи бърз тест за обикновен грип. Щабът ще заседава всяка седмица, като следващото заседание ще е в сряда, 04.03.2020г.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Галерия

https://www.livechatalternative.com/