Акцент, Новини

Официална среща на посланика на Република Турция с Областния управител на Пловдив

Нейно превъзходителство г-жа Айлин Секизкьок – новоназначеният посланик на Република Турция, направи своята официална визита в град Пловдив и се срещна с Областния управител г-жа Дани Каназирева.

Областният управител приветства гостите и представи Пловдив и областта.

„Радвам се, че сте в най-красивия град в България, доскоро Европейска столица на културата. Ние сме една от най-големите области с 18 общини, с център Пловдив. Тук е реализиран и най-големият икономически проект – „Тракия икономическа зона“. Пловдив е университетски град с 9 висши учебни заведения“, посочи Каназирева

Н. пр. посланик г-жа Айлин Секизкьок благодари за топлия прием и представи своята делегация, като я нарече „силна“, а именно: г-н Екрем Джанали – Областен управител на Одрин, г-н Хюсеин Ергани – Генерален консул на Република Турция в Пловдив, секретари на посолството, съветници, както и г-жа Феризе Топал секретар в Генерално консулство на Република Турция в Пловдив и преводач на делегацията.

„Това е първият град, който посещавам, след моето назначение. Ако София е черно-бял филм, то Пловдив е многоцветен, много топъл, прелива от енергия и живот“ – сподели първите си впечатления г-жа Айлин Секизкьок и продължи: „Ето защо Генералният консул ще бъде много ангажиран с нашите чести визити тук – в Пловдив. Искам да Ви го представя и се радвам, че един от най-стойностните дипломати е назначен от Министерството точно в Пловдив.“

Г-н Екрем Джанали, Областен управител на Одрин, изрази задоволството си, че за пореден път е на посещение в тази сграда: „На длъжност съм от 15 месеца, но за втори път посещавам Пловдив. Отношенията между нашите два региона се заздравяват и обогатяват. Ние сме отворени за нови бизнес отношения и сътрудничество в различни отрасли. Инвестициите на турските бизнесмени са здрава основа за тези отношения. Българските граждани, които посещават Турция от Одрин, през Истанбул до Анталия се увеличават  ежегодно. Все по-често виждаме автомобили с българска регистрация“.

Бяха разменени подаръци между двете страни, като г-жа Дани Каназирева получи картина от дърво с изображение на желязната църква „Свети Стефан“ в Истанбул, изработена по специална технология, а това е традиционен занаят в Одрин.

Н. пр. г-жа Айлин Секизкьок  завърши с думите: „За мен е голяма чест да се запозная с Вас и се надявам, че и занапред ще продължим с контактите и ще имаме нови срещи“.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Галерия

Последна редакция на 28 февруари, 2020 в 15:52

Skip to content https://www.livechatalternative.com/