Акцент Новини

Дани Каназирева: Предприехме бързи действия за разкриване на специализирана лаборатория за изследване на COVID-19 в Пловдив

Тя ще бъде ситуирана на територията на инфекциозна клиника към  УМБАЛ „Свети Георги

„Ще се предприемат бързи и спешни мерки за разкриването на лаборатория  за изследване на коронавирус  в Пловдив. За да се случи това трябва да се спазят изискванията на Министерството  на здравеопазването. Необходима и заповед на здравния министър“. Това съобщи  областният управител Дани Каназирева след проведената среща с изпълнителния директор на УМБАЛ “Свети Георги“- Карен Джамбазов, ректорът на Медицинския университет проф. Марияна Мурждева и кмета на Пловдив Здравко Димитров.

До срещата днес се стигна след  проведените в продължение на няколко дни разговори на областния управител Дани Каназирева с председателя на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Тя ще бъде ситуирана на  УМБАЛ „Свети Георги“, на територията на инфекциозна клиника, обясни проф. Джамбазов:

„Необходимостта  от такава лаборатория е задължителна. Необходими  са няколко неща: къде точно да бъде ситуирана, какво ще бъде необходимо като оборудване, персонал, възможности за доставка на предпазни средства и всичко  друго, поясни професорът.

Той допълни, че има две възможности за разкриване на лабораторията, но най-вероятно тя ще бъде на територията на инфекциозна клиника към болницата, тъй като там много по-лесно ще бъде организиран целия процес, предвид, че там в момента се приемат и ще се лекуват болни с коронавирус. Днес ще бъде извършен оглед и до утре ще има решение за мястото, където ще бъде разположена лабораторията.

Директорът на университетската болница обясни, че ще  бъде поискано от Министерството на здравеопазването да се разкрият  допълнителни легла в болницата, както и да има възможност за по-бързо снабдяване със защитни средства и апаратура, без да се преминава по Закона за обществените поръчки . По думите му ще е нужна апаратура за лечението на пациенти с тежки дихателни проблеми – специален бокс, вентилационна система и всичко, което е необходимо, за да може служителите на тази лаборатория да се чувстват защитени.

Считаме, че до две седмици при оптимални мерки и обучение на персонала, лабораторията ще може да заработи, допълни проф. Джамбазов

По думите на професор Марияна Мурджева, ректор на  МУ, висшето учебно заведение и специализираните лаборатории към университетската болница имат възможност да помогнат за изграждането на тази лаборатория с компетентно мнение и с доброволци-лекари ,които вече  са изявили желание да работят там.

Методиката ,ще бъде високо специализирана, базирана на ПСР-технология, каквато е в София Варна и Стара Загора. Няма да предпочетем бързите тестове, защото те не са достатъчно надеждни.

Областният управител Дани Каназирева  отправи апел във връзка с информацията, че много от болниците вече  се снабдяват с такива тестове и ще започнат да извършва проби.

„Искам да апелирам, да не се всява  излишно напрежение и да предупредя, да не се съобщават резултати каквито  и да било, преди да има потвърждение от референтната лаборатория в София. Даването на каквато и да е информация е в правомощията само  на  Националния оперативен щаб. Нека да не се създават новини без  да има обявени по официален ред данни от Националния щаб, призова Каназирева

Здравко Димитров от своя страна също  призова  за спокойствие и каза, че на този етап се вземат всички мерки от всички институции..

„Искам да благодаря  на  Медицинския университет, на УМБАЛ„ Свети Георги“, на Кризисния щаб съм Областна администрация за адекватни  действия и намиране на възможно най-бързо решение за разкриване на подобна лаборатория.  Това е важно за пловдивчани за да има спокойствие и да няма излишна паника. Благодаря и на нашите депутати от различните политически партии.  В такива случаи си проличава кой носи отговорност  и как я носи, каза кметът Димитров.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Галерия

https://www.livechatalternative.com/