Акцент Новини

Каназирева: Разпорежданията на Националния оперативен щаб и на Министерския съвет трябва точно да се изпълняват, а хората да са осведомени за тях

В качеството си на председател на Областния кризисен щаб, областният управител  Дани Каназирева, отмени  заповедите  на кметовете на  Сопот и Кричим – Деян Дойнов и  Атанас Калчев,  в частта им,  която противоречи с последната заповед на здравния министър за въвеждането на противоепидемични мерки  в страната.

Причината е установени несъответствия между заповедите на двамата кметове и актуализираната заповед на здравния министър Кирил Ананиев от 13,03,2020 година.

Това съобщи Дани Каназирева и уточни, че с разпорежданията си кметовете забраняват достъпа до всички видове търговски обекти с изключение на хранителни стоки, аптеки, дрогерии и бензиностанции, което противоречи с разпорежданията на здравното ведомство.

„В заповедта на ЗМ изрично е посочено кои обекти се затварят, кои  остават да работят  при  спазване на строги санитарно-хигиенни изисквания. Това са мерки на здравното министерство до второ нареждане и те трябва да се спазват, уточни Каназирева.

По думите й в ситуацията, в която сме, трябва стриктно да се изпълняват заповедите, разпорежданията и указания на Министерски съвет и Националния оперативен щаб, за да може населението да бъде ясно и точно  информирано и да няма объркване сред хората.

„Разбирам, че обществото ни е разделено  – едни искат пълни рестрикции, други се притесняват за собственото си оцеляване. За това имаме Национален щаб и Министерски съвет, които решават какви да се мерките и от какъв характер. В противен случай ще настъпи пълен хаос. Искам да уведомя населението на Кричим и Сопот, както съм уведомила и МВР, че затворените обекти, извън посочените в заповедта на ЗМ са неправомерно спрени да работят. Това разбира се не означава, че собствениците  не носят отговорност и не трябва да спазват всички противоепидемични мерки и строг санитарено-хигиен режим  в обектите си, както и задължителното отстояние между хората на открити пространства. В тази ситуация е много трудно да се намери баланса между изпълнението на решенията и запазването на правата на хората. Затова, моля, всеки кмет да спазва решенията и указанията на Националния щаб и Министерски съвет“, заключи областният управител.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

https://www.livechatalternative.com/