Акцент, Новини

Каназирева: Медицинският щаб с искане за корекция на заповедта на здравния министър, касаеща леглата за COVID-19 в болниците в Пловдив и областта

Областният управител Дани Каназирева след заседанието на Медицинския щаб коментира заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, която определя лечебните заведения и съответните структури в тях, които извършват лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19.

Според Каназирева, има сериозни несъответствия между публикуваните данни в двете приложения на заповедта и направеното вече преструктуриране от самите лечебни заведения, одобрено от Медицинския щаб и със заповед на РЗИ.

„Разговарях за това с министъра на здравеопазването, а след заседанието на Медицинския щаб изпратихме писмо до Министерство на здравеопазването с молба за коригиране, включително и на технически грешки, на документа“, заяви областният управител.

В заповедта са включени МБАЛ „Исперих“ и МБАЛ „Кубрат“, които не са територията на областта, а УМБАЛ „Каспела“ фигурира само в едното приложение, което определя интензивните легла, въпреки че болницата вече е преструктурирала цяло отделение и  разкри денонощен кабинет за пациенти със съмнения за коронавирус.

Каназирева допълни още, че в заповедта има и други несъответствия относно броя на леглата в болниците в Пловдив и областта, определени за COVID-19.

Изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. Карен Джамбазов заяви, че в списъка на здравното министерство са включени всички легла, които са налични за интензивно лечение, както и тези в отделенията по „Вътрешни болести“ и „Инфекциозни болести“, а не реално определените за лечение само на коронавирус.

„В Медицинския щаб сме изготвили реалната възможност за преструктуриране на леглата, като запазваме възможността за лечение на пациенти и с други заболявания. Точно затова поискахме корекция на заповедта“, подчерта проф. Джамбазов.

„Заповедта механично е дала легла, без да се съобрази как ще бъдат разделени потоците пациенти и как ще се спазят изискванията за строг санитарно-хигиенен режим, нещо което в Областния щаб сме съобразили и приели, съобразно изискванията на Националния щаб, с възможностите на болниците и избягване на риска за останалите пациенти с друга патология“, коментира и управителят на УМБАЛ „Капсела“ проф. Илиян Дойков.

По думите на Дани Каназирева организацията за преструктуриране на отделения в болниците и осигуряване на легла на по-леки и тежки случаи на COVID-19, е изцяло съобразена с изискванията и разпорежданията на Националния щаб.

„Надявам се много бързо тези проблеми да бъдат решени и да имаме корекция в заповедта на министър Кирил Ананиев“, заяви областният управител.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/